Glasniji zahtevi za sankcijama prema Rusiji, ambasadori kažu – nije reč o uceni

Vesti 14. apr 202219:19 91 komentara

Sve su češći i glasniji zahtevi predstavnika zemalja Evropske unije da se Beograd pridruži sankcijama protiv Rusije. Ambasadori Nemačke i Francuske u Beogradu, kao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji otvoreno kažu da napredak Srbije u pregovorima o članstvu zavisi od usklađivanja sa sankcijama prema Rusiji. Ambasadori kažu da nije reč o uceni, već o tome da li Evropska unija i Srbija dele iste vrednosti.

Što se brže pridruži zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija će brže napredovati na putu ka EU. Tim rečima je nemački ambasador odgovorio na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji.

„Prirodna je stvar da od zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a mi Srbiju podržavamo na tom putu, očekujemo da se Srbija pridruži sankcijama Evropske unije, kao što je to rekla i nemačka ministarka spoljnih poslova prošlog ponedeljka“, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Povezane vesti

Šib kaže da je hipotetičko pitanje da li bi Nemačka povukla iz Srbije svoje kompanije u kojima radi 72 hiljade ljudi, ukoliko Srbija odbije da uvede sankcije Rusiji. „Na hipotetička pitanja ne odgovaram“, zaključio je.

U isto vreme, francuski ambasador u Srbiji navodi da je deo medija u Srbiji iskrivljeno predstavio poziv za pridruženje sankcijama, kao ucenu.

„Ako Srbija želi da se pridruži Evropskoj uniji, treba da otvara poglavlja, sprovodi reforme, usvaja norme EU, ali treba i da deli zajedničke vrednosti. A deljenje vrednosti, znači da treba da imamo i zajednički stav o tome šta se događa sada u Ukrajini. O tome se radi, i to nije ucenjivanje“, kaže Pjer Košar.

Šef EU delegacije u Srbiji Emanuele Žiofre kaže da je Srbija već načinila pozitivne korake glasanjem u UN, za rezoluciju o osudi ruske agresije i o isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava.

„Želim da Srbija bude sa nama u ovom poduhvatu da zaustavimo Ruse. Mislimo da je Srbija važan partner i imamo stalan dijalog sa vlastima Srbije kako bismo se uskladili i bili zajedno u ovoj situaciji“,istakao je Žiofre.

Žiofre je podsetio i da je brzom reakcijom administracije u Briselu sprečeno da Srbija bude pogođena 5. paketom sankcija na rusku naftu i gas i da je omogućen nastavak snabdevanja Srbije naftom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare