Ko su novi glavni i odgovorni urednici RTS-a

Vesti 30. jun 202319:28 93 komentara
Goran SrdanovDragan Mujan/Nova.rs, RTS

Upravni odbor Radio-televizije Srbije imenovao je glavne i odgovorne urednike RTS-a.

Na mesto glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa imenovan je Vladimir Kecmanović.

Vladimir Kecmanović je jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih savremenih srpskih pisaca. U Beogradu je 1997. diplomirao književnost, u koju je profesionalno ušao pre gotovo tri decenije.

Objavio je romane „Sadržaj šupljine“, „Poslednja šansa“, „Feliks“, „Top je bio vreo“, „Sibir“, „Osama“, u četiri ruke sa Dejanom Stojiljkovićem napisao je „Kainov ožiljak“ i „Nemanjiće“, a sa istoričarem Predragom Markovićem knjigu „Tito, pogovor“. Ima više zbirki kratkih priča, jedan je od autora scenarija za TV serije „Senke nad Balkanom“ i „Žigosani“.

Kecmanovićeva dela doživela su i filmske, TV i pozorišne adaptacije, u kojima najčešće ne praktikuje da učestvuje, mada se nije libio da svojevremeno javno kritikuje filmsku verziju svog romana „Top je bio vreo“ u režiji Slobodana Skerlića. Za ovu knjigu , oko koje se digla velika prašina, najpre je dobio stipendiju „Borislav Pekić“, a potom nagradu „Meša Selimović“, ali i etiketu „četničkog pisca“ od svog zemljaka iz Sarajeva Abdulaha Sidrana.

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Sandra Perović poznata je kao novinarka i voditeljku RTS-a. Više od dve decenije stalni je gost na tri najznačajnija svetska filmska festivala, u Kanu, Veneciji i Berlinu, sa kojih izveštava gledaoce u Srbiji i radi intervjue sa najvećim zvezdama sedme umetnosti.

Na mesto vršioca dužnosti Obrazovno-naučnog programa izabrana je Vesna Pavliček urednica porodičnog magazina „Sve boje života“ koji se već dugi niz godina emituje na RTS-u.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare