Gligić: Treća doza ne sme da se daje bez odobrenja zdravstvenih institucija

Vesti 02. jul 202112:36 > 12:3715 komentara
N1

Virusolog Ana Gligić izjavila je da se eventualna treća doza vakcine protiv kovida-19, za one koji su vakcinisani pre šest i više meseci, ne sme davati bez odobrenja nadležnih zdravstvenih institucija.

Gligić je agenciji Beta kazala da se u ljudskom organizmu stvaraju najmanje četri vrste antitela, a da se testovima mere samo dve vrste.

„Mi testovima ne merimo najvažnija antitela, a to su neutrališuća antitela. Metode za proveru neutrališućih antitela su veoma komplikovane i rade se na sistemu invivo na životinjama ili na sistemu ćelija u laboratoriji. Moje iskustvo iz borbe protiv variole govori da su ta antitela najodgovornija za odbranu organizma od napada virusa“, rekla je virusolog.

Prema njenim rečima, neutrališuća antitela se, nakon preležane bolesti, u organizmu održavaju više od godinu dana na visokom nivou.

„Kad imate neutrališuća antitela vi ste u velikoj meri zaštićeni od virusa. Ja sam, u vreme variole, proveravala na četiri metode prisustvo drugih antitela. Dešavalo se da je pacijent umirao kada bi tri metode pokazale prisustvo antitela, zato što nije imao neutrališuća antitela“, kazala je Gligić.

Istakla je da će koronavirus još dugo biti prisutan u humanoj populaciji i da je jedina zaštita vakcinacija i prirodno prokužavanje među ljudima, što bi sprečilo da se virus nekontrolisano razmnožava.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar