Gligorijević o Gašiću i rodnoj ravnopravnosti: Možda je rehabilitacija moguća

Vesti 04. nov 202209:48 8 komentara

Bratislav Gašić je zajedno sa ministarskom funkcijom dobio i mesto u Koordinacionom telu Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, što je izazvalo čuđenje javnosti koja se prisetila njegove izjave o novinarkama "koje lako kleknu". Jovana Gligorijević kaže da je možda rehabilitacija moguća i možda je Gašić nešto naučio, ali da ima većih problema zbog kojih on ne bi trebalo da bude ministar policije.

Pročitajte još:

„On tu dolazi po inerciji, tu uvek sedi ministar policije. Meni je prijatno iznenađenje to da mu jedan deo javnosti nije zaboravio taj ispad“, rekla je Gligorijević u Novom danu.

Ona podseća da je Gašić posle tog „ispada“ razrešen s mesta mniistra odbrane, nije ga bilo u javnosti godinu i po dana, da bi posle postao direktor BIA, a potom ministar policije.

Uz napomenu da nije ni cinična ni ironična, gošća Novog dana kaće da je rehabilitacija možda moguća i da je Gašić iz toga možda nešto naučio.

„Možda transformacija postoji i samouvid. A kad pričamo o Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, pobunile smo se što je Gašić tu, ali nije ni Aleksandar Vulin bio neko presrećno rešenje. A ni Maja Gojković se nije nikada pokazala kao osoba koja nešto naročito drži do toga da joj je stalo do rodne ravnopravnosti. Ona čak nije učestvovala ni u ženskoj parlamentarnoj mreži, gde su sve poslanice“, kazala je Gligorijević i dodala da ima većih problema zbog kojih Gašić ne bi trebalo da bude ministar policije.

Govoreći o samoubistvu mladića iz Laktaša, koji je sebi oduzeo život pošto je postao žrtva ismevanja na internetu, gošća Novog dana upozorava da kada se šalimo na nečiji račun moramo da imamo u vidu da to može da gurne nekoga preko ivice.

„Ne mogu i dalje da shvatim zašto je veliki broj ljudi ismevao tog momka, jer je reagovao kako bi svako da mu neko postavi sumanuto pitanje. Taj momak je sniman bez znanja i dopuštenja“, rekla je Gligorijević.

Dodaje da ne znamo šta su sve uzroci koji su mladića naterali da, kako kaže, „premine od suicida“, ali da ima indicija da ga je to što se dogodilo – gurnulo preko ivice.

„Kada se šalimo na nečiji račun moramo da imamo u vidu da to može da gurne nekoga preko ivice, da je to kap koja može da prelije čašu“, istakla je Gligorijević.

Komentarišući Marčelovu izjavu „žrtva je žrtva samo kada je mrtva“ i da samoubistvo treba nazvati samoubistvom, a ne tragedijom, jer se tako udaljavamo od stvarnog događaja i pretvaramo ga u književnu podvrstvu, novinarka Vremena kaže da se slaže s Marčelom, ali da to ne važi za žene koje su preminule od suicida, jer se u njihovom slučaju i tada preispituje njihova podobnost da li su idealne žrtve.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare