Gligorijević: Slučaj „Palma“ prešao na politički teren, o žrtvama se ne govori

Vesti 21. apr 202110:05 > 10:17 15 komentara

Pomoćnica urednika nedeljnika "Vreme", Jovana Gligorijević, kaže za N1 da je slučaj "Palma" već prvog dana prešao na politički teren nakon konferencije Marinike Tepić i da sada imamo situaciju u kojoj se priča o Markoviću, o svedoku i o Mariniki Tepić, dok se o potencijalnim žrtvama ne govori.

„Njihov interes mora svakome da bude na prvom mestu. Predmet je formiran, sada počinju predistražne radnje, posebno kada su uključene malolentice, one moraju da budu zaštićene u javnosti. Počinje priča gde su bili roditelji. Imamo lokalnog moćnika gde jedan čovek više decenija drži u strahu celu Jagodinu i ceo okrug“, kaže Gligorijević i dodaje da će pritisci na tužilaštvo sigurno postojati.

Povezane vesti:

„Ako ima makar malo zdravog razuma, suđenje mora da se izmesti na drugo mesto„, smatra ona.

Navodi da je svedok rekao da je viđao Ivicu Dačića, Aleksandra Antića i direktora kompanije „Kopernikus“ Srđana Milovanovića, ali ne da su učestvovali i oni.

„Ivica Dačić je rekao da je bio samo u muzejima u Jagodini, a postoje fotografije da je bio na žurkama i proslavama“, rekla je Gligorijević.

Kaže da je važno ono što su Marinika Tepić i Borko Stefanović rekli da imaju još svedoka i da to pod hitno moraju da proslede policiji i tužilaštvu, kako se ne bi ponovilo ono što se sada dogodilo.

„Kao i u slučaju Miroslava Aleksića, mnogi su pričali da su znali, ali ne može se ići gradom i pričati da je neko silovatelj i zlostavljač. Jako su komplikovane ovakve teme, jer ni tužilaštvo ni polcija ne mogu ništa dok žrtve ne istupe, ali sam protiv pritiska na žrtve da moraju da prijave jer ovakve stvari ostavljaju trajne posledice. Ćutale su jer nisu znale kako da progovore, nema tu reči, trauma je takva da nijedna reč iz vokabulara nije dovoljna da objasni nekom kako se neko oseća, zato se najčešće ćuti“, kazala je Gligorijević.

Objašnjava i „ćutanje“ premijerke Ane Brnabić o ovoj temi.

„Jako je čudno, ali ako će da priča kao potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, onda je bolja da ćuti. Imali smo njenu izjavu i otpužila je Mariniku Tepić da je ćutala, nijednom rečju Dragan Marković Palma nije pomenut, tako da je svalila svu krivicu na Mariniku Tepić. Ne može ona da prijavi, ali može da izađe u javnost. Ćutanje političarki me ne iznenađuje, i u slučaju Jutke im je trebalo da se oglase“, ocenjuje Gligorijević.

Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović izjavio je da dnevni list „Nova“ nijedna štamparija neće da štampa, a Gligorijević to smatra zbunjujućim.

„Neke štamparije možda stvarno nemaju kapacitete, ali svima su tiraži toliko pali da mašine ‘plaču’ da ih neko upali. Ja bih rekla da se zaključak nameće da niko ne želi da štampa te novine, ali takođe neki će reći da nemaju kapacitet kako bi sakrili da su tiraži mali, a umanjeni su nekoliko puta“, rekla je pomoćnica urednika „Vremena“.

Povodom tužbi protiv redakcije Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra, koja je saopštila je da se našla na udaru novog mehanizma pritiska vlasti na nezavisne medije, takozvanih SLAPP tužbi, Gligorijević kaže da je to nova vrsta pritiska kod nas.

„Ne mislim da je cilj samo gašenje, van svake pameti su tužbe za prenošenje izjava. Niko ne želi da ide na ročišta, cilj je da se svaki potencijalni kritičar ućutka. Onima koji podnose tužbe nije bitno da dobiju presudu, već samo da naprave hiperprodukciju tužbi“, ocenila je Gligorijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare