Gnjatović: Stariji bi trebalo da budu prioritet za treću dozu vakcine

Vesti 15. jul 202122:5624 komentara
N1

Doktorka Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da se za sada treća doza vakcine protiv koronavirusa ne primenjuje, osim u svrhe ispitivanja bezbednosti primene vakcine i efekata na protekciju. Ona je navela da još ne kasnimo, jer je većina vakcinisanih i dalje zaštićena.

Povezane vesti:

„Važno je da razmišljamo o starijoj populaciji koja je na sve vrste vakcina malo lošije odreagovala, što je i očekivano s obzirom da im je imunitet u drugačijem stanju u odnosu na zdravu i mladu populaciju. Oni bi trebalo da budu prioritet za primanje treće doze“, rekla je Gnjatović, piše „Nova.rs“.

Ona je izjavila da ukoliko budemo primali treću dozu važno je da se zaštite stariji, kao i osobe sa ugroženim imunitetom iz bilo kog zdravstvenog razloga.

„Važno je da se kod njih primeni treća doza u skorije vreme i da bezbedno dočekaju pojavu novog talasa, ako do njega dođe. Što se tiče zdrave i mlade populacije, situacija je dosta dobra. Iako se očekivano dešava pad antitela, većina ljudi i dalje ima antitelni odgovor“, navela je ona.

Upitana da li je pad antitela znak i za primanje treće doze, ona je rekla da to ne znači, jer pored antitela nas štiti ćelijski odgovor.

„Naučni radovi su već publikovani na temu prisustva tog ćelijskog odgovora, koji traje i do godinu dana. Antitelni odgovor traje i u prirodnoj infekciji i nakon imunizacije“, rekla je dr Gnjatović.

Komentari

Vaš komentar