Gnjatović: Vakcina u kombinaciji sa zaražavanjem omikronom daje superimunitet

Vesti 19. mar 202210:50 19 komentara
N1

Studija rađena od januara, kojom je kod 500 ispitanika proveravan odgovor antitela, pokazala je da imunizacija u kombinaciji sa zaražavanjem omikron sojem koronavirusa daje superimunitet, izjavila je direktorka Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović.

Od ranije se smatralo da blaži oblik bolesti kovid-19 dovodi do stvaranja manje antitela i da ona kraće traju, međutim, omikron soj je stvorio jako dobar i jako stabilan imunitet, rekla je direktorka INEP za Radio-televiziju Srbije.

Studijom su obuhvaćeni i ispitanici koji nikada ranije nisu bili izloženi virusu, ali su stekli jako dobar antitelni odgovor i jako stabilan nakon omikrona, navela je Gnjatović.

Kod ispitanika koji su šest meseci pre zaražavanja bili vakcinisani, a nisu imali dobar antitelni odgovor, nakon omikrona su stekli superimunitet, rekla je ona, navodeći kako se ispostavilo da su vakcine manje štitile kod omikrona, jer je bilo mnogo izmena u s-proteinu, koji je sastavni deo vakcina.

„Naš organizam pamti izloženost, čak i kada nije došlo do stvaranja antitelnog odgovora posle vakcinacije. Sada se rezultati vide, u kombinaciji vakcine i zaražavanja omikronom“, rekla je Gnjatović.

Trenutno je aktuelan deltakron soj virusa, koji je hibridna varijanta delta soja i omikrona.

Za sada se, kako je rekla Gnjatović, smatra da deltakron nije posebno opasan, iako može da se očekuje da se brže širi, jer ima s-protein kao omikron, a on je odgovoran za vezivanje za humane ćelije, zbog čega se brzo širi.

Do sada je mali broj ljudi zaražen ovom varijatnom, rekla je Gnjatović za RTS.


Izvor:RTS

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare