Godfri: Nema mesta ili institucije kojoj USAID nije bio partner u Srbiji

Vesti 15. dec 202119:25 > 21:52 3 komentara
Godfri USAID
N1

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležila je večeras 20 godina partnerstva sa Srbijom, u koju je od 2001. godine uložila 882 miliona dolara, a američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri je istakao da nema sredine ili oblasti u kojoj ova agencija nije "umešala prste".

Godfri je, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, istakao da je tokom boravka u Srbiji shvatio da nema mesta ili institucije kojoj USAID nije bio partner u proteklih 20 godina, dok najnovija saradnja s Vladom Srbije posvećena razvoju inovacija i digitalizaciji.

Kao veliki ljubitelj hrane, dodao je Godfri, ponosan sam na projekat USAID u Agrobiznisu, na to što su otvorena nova tržišta za voće, ajvar, smrznuti burek ili autohtonu sortu grožđa Prokupac.

Direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric istakla je da se u zajedničkoj saradnji može postići mnogo više i zato su večeras, na svečanosti, prisutni svi partneri s kojima je misija radila proteklih 20 godina, od Vlade Srbije, privatnog sektora, organizacija civilnog društva, medija i institucija.

Posao nije završen, rekla je Fric i najavila nove aktivnosti misije u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, razvoj preduzetništva i demokratski razvoj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je i sama radila na projektima koji su se sprovodili u partnerstvu sa USAID, što joj je dosta pomoglo na funkcijama ministra i premijerke.

Tokom pandemije kovid-19, rekla je Brnabić, vlada SAD je pomogla Srbiji sa 9,1 milionom dolara, a sarađivali su i na sertifikaciji INEP domaćeg testa na koronu.

Brnabić je rekla da je USAID izdvojio 3,7 miliona dolara, od kojih 1,75 za zdravstvene ustanove i oko dva miliona evra za kampanju za vakcinaciju.

Zajedno smo sarađivali na razvoju digitalne pismenosti i veština, kroz Karavan digitalnih veština, rekla je Brnabić i istakla da slogan kojim se obeležava 20 godina rada misije USAID u Srbiji „Zajedno stvaramo“ najbolje oslikava protekle dve decenije.