Godfri potvrdio da Srbija neće biti pozvana na Bajdenov Samit za demokratiju

Vesti 09. nov 202114:32 > 14:34 48 komentara

Ambasador SAD Entoni Godfri potvrdio je da Srbija neće biti pozvana na Samit za demokratiju koji predsednik Džozef Bajden organizuje 9. i 10. decembra. Na samitu će učestvovati više od 100 zemalja, a okupljanje će biti posvećeno odbrani vladavine prava i borbi protiv autoritarnih sistema širom sveta.

„Nisu svi naši partneri mogli biti pozvani na samit. Cilj je bio da pozovemo zemlje iz različitih regiona sa različitim nivoom razvoja demokratije. Kako one u kojima je demokratija vrlo dobro razvijena, tako i one u kojima se demokratija još razvija, sa različitom veličinom i različitim brojem stanovnika. Sjedinjene Države ostaju, međutim, posvećene saradnji sa Srbijom u drugim formama, kako bi se unapredila i ojačala demokratija“, rekao je Godfri posle razgovora predsednika Američke privredne komore Zorana Petrovića i predsedavajućeg odbora AmCham Bojana Kaličanina sa srpskim ministrom za infrastrukturu Tomislavom Momirovićem o razvoju nacionalne infastrukture.

Povezane vesti

Na samit nisu pozvane ni BiH, kao ni Kosovo. Među pozvanima iz regiona, kako je objavio američki Politiko pozivajući se na izvore, su Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija.

Bajden će 9. i 10. decembra biti domaćin virtuelnog samita, na kojem će se okupiti predstavnici vlada, civilnog društva i privatnog sektora.

U fokusu diskusije biće izazovi i mogućnosti sa kojima se demokratija suočava, a dnevni red samita je i dalje poverljiv, jer Bajdenov tim radi na njegovom oblikovanju.

Američki zvaničnici su izneli listu mogućih obaveza koje bi druge zemlje mogle da preuzmu, kao što je prikupljanje sredstava za programe medijskog obrazovanja ili nametanje kontrole izvoza nekih tehnologija dvostruke namene, naveo je Politiko.

Komentari (48)

Vidi sve komentare