Godinu dana od vanrednog stanja: Nismo više pod ključem, ali jesmo taoci korone

Vesti 15. mar 202119:24 > 20:02 9 komentara

U borbi s koronavirusom, Srbija je pre tačno godinu dana uvela vanredno stanje; tri dana kasnije uvedena je i zabrana kretanja, odnosno policijski čas.

Pre tačno godinu dana, proglašeno je vanredno stanje na celoj teritoriji Srbije.

„Srbija je od ovog trenutka u ratu protiv nevidljivog neprijatelja, opasnog i opakog protivnika kog naša zemlja mora da pobedi“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić 15. marta 2020. godine.

Oči cele Srbije bile su tog 15. marta uprte u male ekrane, a sa njih je predsednik poručivao: „Zatvara se život, da bismo sačuvali život“.

„Neće stradati naša deca, stradaće naši roditelji“, rekao je tada Vučić.

I sva groblja u Beogradu biće mala, ako izađu, tvrdio je predsednik. I zato nisu. Prvo su ostali bez prava na izlazak iz kuće, a potom im je dozvoljen jedan nedeljno, od 4 ujturu do 7, da odu po namirnice. Ili da im ih neko donese.

„Dragoj Mariji za požrtvovanje u ovim teškim vremenima, 24. april, Slavenka“…

I tako je izgledao svaki Marijin dan. Pomoć za komšiluk, a onda kako Ognjenu i Pavlu osmisliti dane u njihova četiri zida.

Zabrana izlaska važila je za ljude, ali i za pse. Do njihovih bešika ta informacija nije stizala, pa su pojedini vlasnici svesno kršili zabranu.

Promenila je korona način života, ali i način umiranja. Oni kojima je korona odnela najbliže tugovali su i zbog načina na koji su oni otišli.

„Sahrana kao sahrana… Na taj način kako su njih tamo ređali… Kad moram tako da kažem, nisu mogli da ga nađu na identifikaciji, bilo je puno umrlih“, kaže supruga preminulog Saše Petrovića, Dragica Petrović.

„Nisam mogao da ostanem sutra, jer nemam dozvolu, tako da mi je najžalije bilo što mom ocu nije imao ko da upali „prvo videlo“, mi tako kažemo, prvu sveću“, kaže Borko Stojanov.

Iz kandži smrti lekari Kliničkog centra Niš izvukli su jednog bivšeg fudbalskog sudiju. Nekim drugim lekarima Ninoslav Spasić verovao je na reč kada su tvrdili da je koronavirus blaži od gripa. Da nije tačno saznao kada je i sam ostao bez reči. Jer nije mogao do vazduha.

Za lekare koji su spasilli Ninoslava i na hiljade drugih, svake večere u 20 sati orio se apluz zahvalnosti. Sa terasa.

Vanredno stanje ukinuto je 6. maja. Iako više nismo pod ključem, ostali smo taoci koronavirusa. I ne samo njega.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare