Godinu dana samoće: Veliko interesovanje za posete domovima za stare

Vesti 23. feb 202107:37 > 07:49 2 komentara
domovi za stare, stari, baka
N1

Svi korisnici domova za stare koji su vakcinisani moći će da primaju posete. Međutim, neophodno je da u ustanovi minimum 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom. Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare kaže za RTS da je interesovanje za posete veliko.

povezane vesti

Svaka poseta mora unapred da se najavi i onda se pravi plan poseta, kaže Milovanović i ističe da je važno da bude obezbeđena posebna prostorija za posete.

„Poseta može da traje 45 minuta, a gledaćemo da traje kraće kako bi ih bilo više. Ako je prostorija veća i ako može da se napravi razmak, može da bude i više poseta“, rekao je Milovanović za RTS.

Podsećamo, gotovo godinu dana prošlo je otkad je, uoči proglašenja vanrednog stanja, na snagu stupila Naredba Ministarstva zdravlja o zabrani poseta i ograničenom kretanju korisnika domova za stare. Iz udruženja građana za N1 su ranije rekli da je situacija u tim institucijama loša jer su korisnici izolovani i zatvoreni duže vreme i da „postaju kao biljke“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je nedavno preporuku ministarstvima zdravlja i rada da razmotre izmenu postojeće zabrane poseta i ograničenja kretanja u ustanovama za smeštaj starijih lica uvedene usled epidemije koronavirusa.

U 24 privatna doma za stare širom Srbije od 9. februara omogućene su posete korisnicima sa ulaskom u objekat, nakon godinu dana zabrane.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare