Godišnji izveštaj Zaštitnika građana: Povećan broj napada na novinare u 2020.

Vesti 29. mar 202116:47 1 komentar
N1

Udruženje novinara Srbije ukazalo je, pozivajući se na izveštaj Zaštitnika građana, da u 2020. godini u Srbiji nije zabeležen napredak u oblasti slobode govora i izražavanja i da su nastavljeni fizički i verbalni napadi, omalovažavanje, ponižavanje i diskreditacija novinara.

Zaštitnik u izveštaju evidentira da je UNS zabeležio porast napada na novinare i da ih je u 2020. godini, prema tim podacima, bilo 111, što je 20 odsto više nego godinu pre.

Istovremeno, Nezavisno udruženje novinara Srbije evidentiralo 189 napada na novinare, među kojima najviše pritisaka (92), navodeći da je broj napada povećan za 60 odsto.

U izveštaju se navodi i da je, prema evidenciji UNS, samo u julu 2020. godine tokom protesta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu napadnuto i u radu ometano 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa protesta, dok je njih 14 povređeno, a za šestoro napadnutih bila je neophodna hitna lekarska pomoć.

Podseća se i da je Zaštitnik građana Zoran Pašalić sa novinarskim i medijskim udruženjima, asocijacijama i sindikatima u maju prošle godine potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare, kao i da je u decembru postao član nove Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara.

„Zaštitnik je ukazao na štetnost tabloidnog izveštavanja i objavljivanja imena i fotografija prvih pacijenata obolelih od koronavirusa. U svojim nastupima je apelovao da svi učesnici u javnom životu ne otkrivaju privatne podatke pacijenta, a da odluke o zdravstvenoj zaštiti pacijenata prepuste nadležnima u sistemu zdravstvene zaštite“, navodi se u izveštaju, a prenosi UNS.

U izveštaju za 2020. godinu se ističe i ocena Evropske komisije da je „usvojena medijska strategija izrađena na transparentan i inkluzivan način, ali da njena primena još nije započela i da se ne vidi napredak u okviru sveukupnog okruženja za slobodu izražavanja“.

„Ovi podaci ukazuju na to da u oblasti slobode govora i izražavanja u Republici Srbiji u izveštajnoj godini nije zabeležen napredak. Položaj i status novinara i medijskih radnika dodatno je ugrožen njihovim lošim materijalnim statusom“, zaključio je Zaštitnik građana, a preneo UNS.

Dodaje se da su Savetu za štampu u 2020. godini stigle 163 žalbe, što je najveći broj žalbi do sada, da su osam dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću u 3.724 teksta prekršili Kodeks novinara Srbije, kao i da je najviše kršenja bilo u poglavljima koja se tiču istinitosti izveštavanja, diskriminacije i pretpostavke nevinosti i zaštite privatnosti.

U izveštaju se navodi i da su mediji u 2020. godini izveštavali o tragičnim i teškim sudbinama građana, ali da „u određenim slučajevima to izveštavanje nije bilo u skladu sa pravilima novinarske profesije i etike“, zbog čega je reagovao i ombudsman.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare