Zastavnik o padu helikoptera: Nije patriotizam kada kažete „ne dam ove ministre“

Vesti 13. mar 202311:04 46 komentara
pad helikoptera
N1

Saša Jovanović, vazduhoplovni zastavnik u penziji, "odgovorno tvrdi" da nijedan član posade helikoptera koji se 2015. godine srušio nedaleko od aerodroma nije kriv, već oni koji vode vojsku, koji su, kako kaže, iskoristili i žrtvovali te ljude. "Nije patriotizam kada pokušate zbog tog slučaja da se slikate i da sebe promovište kao političara. Patriotizam je kada se posle ovakvog događaja vi, kao najodgovorniji kome je pala ideja da poleti helikopter - izađete pred kamere i kažete - ja sam odgovoran. Nije patriotizam kada pobegnete u tišinu i mrak politike i čekate novu funkciju, a da se sve zaboravi", naglašava. Patriotizam nije kada kažete "ne dam ove ministre", nego je patriotizam kada prvi vi te ministre kaznite i pošaljete pred sud, dodao je sagovornik N1.

Te martovske večeri, helikopter je angažovan kako bi zdravstveno ugroženu bebu iz Novog Pazara prevezao od Raške do Beograda na lečenje. Mediji su javljali da je sleteo, ali helikoptera na aerodromu nije bilo. Pisali su da je beba dovezena i da je tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar čeka. Tu sliku ipak nismo videli. Helikopter je pao kod Surčina i niko nije preživeo.

Te noći poginuli su u transportnom helikopteru Mi-17 pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović od nekoliko dana, koju su pokušali da spasu. Ni osam godina kasnije niko nije odgovarao za tu nesreću.

Na ovom linku možete pogledati dokumentarni film N1 o tome – „Pad u magli“.

Zastavnik Jovanović, na pitanje N1 da li je ta nesreća prebrzo zaboravljena, odgovara: „Naravno, kao i sve u Srbiji što je nezgodno i neprijatno, a veliki skandal, trude se svi da se što pre zaboravi“.

Ističe da je ovo jedan tužan dan za sve vojnike, ali i medicinske radnike. U 12h na Ledinama, na mestu pada helikoptera, godišnjicu će obeležiti kolege, prijatelji i rodbina stradalih.

„Oni, političari, nisu Srbija“

„Svaki vojnik koji je poznavao Mehić Omera i posadu i ko je zainteresovan za ovaj slučaj naravno da je zabrinut zato što je vrlo brzo pokušano ovo da se zaboravi i da se taj proces odvede na drugu stranu. Odgovorno tvrdim da nijedan vojnik ovde nije kriv, već ona strana koja vodi vojsku. Često nam govore političari, poslednjih 30 godina, da se „oni brinu za Srbiju“, da su oni Srbija, a oni nisu Srbija – niti jedan političar, a svaki vojnik i medicinski radnik jesu Srbija. Kroz ovaj slučaj možemo da vidimo šta znači Srbija, i kako se oni odnose prema njoj. Tog dana su iskoristili neke ljude, poslali na zadatak, žrtvovali te ljude… Kada se to desilo pokušali su da ih prikažu kao veoma loše, a onda su ih bacili na otpad kao što smo pokušavali da spasimo delove helikoptera, a sada tišina koja traje osam godina. To je danas Srbija“, ocenio je sagovornik N1.

N1

Jovanović kaže da je ovo primer kako neko „pokušava da vodi državu i ovu vojsku“ o kojoj se priča sve najbolje. Naša vojska je izuzetno dobra, naši vojnici su najbolji, ali nisu oni koji pokušavaju da ih vode, ocenjuje zastavnik.

„Ovo što su oni uradili – ako govorimo o patriotizmu –  patriotizam jeste kada posada i medicinski radnici u zimskoj noći, po nevremenu i magli i nemogućim uslovima svi zajedno polete i pokušaju da spasu dete. To je patriotizam. Nije patriotizam kada pokušate zbog tog slučaja da se slikate i da sebe promovište kao političara. Patriotizam je kada se posle ovakvog događaja kao vi, kao najodgovorniji kome je pala ideja da poleti helikopter – da izađete pred kamere i kažete ja sam odgovoran. Nije patriotizam kada pobegnete u tišinu i mrak politike i čekate novu funkciju a da se sve zaboravi“, naglasio je Jovanović.

Patriotizam nije kada kažete „ne dam ove ministre“, nego je patriotizam kada prvi vi te ministre kaznite i pošaljete pred sud, istakao je. Podsetimo, ministar odbrane u to vreme je bio Bratislav Gašić, kasnije direktor BIA i današnji ministar unutrašnjih poslova.

Jovanović kaže da je veoma razočaran jer je većinu posade poznavao više od 30 godina. Toj eskadrili su pripadali nastradali piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić i mehaničari-letači Nebojša Drajić i Ivan Miladinović. Navodi da je sa Drajićem i Miladinovićem počeo vojnu školu 1986, da je sa Mehićem počeo da radi od prvog dana karijere, a da je Đukarić kasnije došao, ali da je i njega poznao. „Kad se ovako nešto desi, očekujemo od naše države da kažu da su oni heroji i da im se oda počast, i da na mestu gde su poginuli zasluženo dobiju spomenik“, podvlači Jovanović.

Kaže da ako bi sami počeli da dižu spomenik, uvereni su da bi dolazile kontrole, razne komisije, pretpostavlja i policija – da to sruše i da ih privede zakonu. Nadležna ministarstva koja su za to zadužena nisu to uradila – to čak nema ni veze sa politikom, dodaje.

„Doslovce, na tom mestu treba da stoji ploča da je Mehić Omer sa svojom posadom poginuo u spasilačkoj misiji. Nikakve politike, nikakvih velikih reči, ali da se obeleži mesto gde je grupa časnih ljudi poginula spasavajući život“, naglasio je Jovanović.

Podsetimo, nešto više od mesec dana pošto su vojne komisije obelodanile svoje zaključke javnosti, u kojima su navele da je Vođa posade Omer Mehić odgovoran za pad letelice i da je bio pod dejstvom alkohola tokom leta, on je posthumno odlikovan. Tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je supruzi nastradalog pilota Omera Mehića, Slavici Mehić, Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“.

Sedam meseci nakon pada helikoptera pokrenut je disciplinski postupak protiv generala avijacije Ranka Živaka i Predraga Bandića, kažnjeni su zabranom napredovanja u službi od dve godine. Međutim, ta zabrana, poništena je u višem stepenu.

Posle više od 15 meseci nakon pada helikoptera Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedmoro ljudi, Više javno tužilaštvo, koje je ispitivalo krivičnu odgovornost, izjasnilo se da niko nije odgovoran za nesreću, te da istraga, o tom slučaju, ni neće biti pokrenuta.

Posle više od pet godina, 2015. deo letelice ponovo se pojavio u javnosti. Tačnije, na jednom otpadu u okolini Novog Sada. Rep helikoptera 12 551 prodat je kao staro gvožđe i čekao je da bude ubačen u visoku peć. To nisu dozvolile nekadašnje kolege poginulih članova vojne posade. Ostatak letelice sklonjen je sa otpada u poslednjem momentu kod prijatelja majora Mehića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare