Godišnjica ubistva: Četiri godine bez odgovora – ko je ubio Olivera Ivanovića

Vesti 16. jan 202219:144 komentara

Četiri godine od ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, ne zna se ko je to ubistvo počinio niti ko ga je naručio. Specijalno tužilaštvo Kosova do sada je podiglo tri optužnice. One obuhvataju šest osoba, a u vezu sa ubistvom Ivanovića dovode se i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen sa Kosova Zvonko Veselinović. U Kosovskoj Mitrovici cveće su na mesto ubistva položili članovi porodice, prijatelji, saradnici Ivanovića, dok su opozicione stranke u Beogradu organizovale i šetnju za Olivera.

Sprega politike i kriminala koštala je Olivera Ivanovića života, duboko je uveren njegov bratanac Aleksandar. Siguran je i da se u Beogradu više ne vodi istraga, već se samo stvara konfuzija. U tome, misli Ivanovićeva porodica, učestvuje i predsednik države izjavama da je Oliver ubijen oružjem kalibra 5,56 milimetara.

„Uprkos činjenici da je moj otac, Oliverov rođeni brat bio u bolnici gde je obavljena obdukcija i bio jedan od prvih ljudi sa kojim su lekari obavili razgovor i jedan od prvih koji je dobio informaciju da je korišćen devet milimetara kalibar“, rekao je Oliverov bratanac Aleksandar Ivanović.

Povezane vesti

Pometnju, dodaje on, stvaraju i izjave o tome da su u danima pre ubistva kamere sa aerodroma u Tirani snimile „bezbednosno interesantne osobe“.

„Čak i da se u Tirani pojavio neko ko na grudima nosi natpis “ja sam pošao da ubijem nekoga” to ne znači ništa dok ga ne dovedete u vezu sa događajem u Mitrovic i to je ključno pitanje“, kaže Ivanović.

Odnosno, ključni bi mogli biti snimci sa kamera u Severnoj Mitrovici, sa ulica kojima se Oliver kretao, kao i oni koji su planirali ubistvo. Tih snimaka, kaže Ivanović, nema. A otkrivanja počinilca nema jer to ne odgovara ni Beogradu ni Prištini, utisak je pojedinih opozicionih političara, koji su posle podnevne šetnje za Olivera zapalili sveće u Crkvi svetog Marka.

„Ti meci jesu ispaljeni u Kosovskoj Mitrovici, ali je gotovo nesumnjivo da su oni naručeni u Beogradu. Hajka na Olivera Ivanovića je započeta u Beogradu, počevši od ćutanja Aleksandra Vučiča u poslednjem razgovoru sa Ivanovićem nakon što su mu palili automobil, nakon što su ga napadali i nakon što su mu pretili“, kaže predsednik PSG Pavle Grbović.

„Onaj ko je zaštitio i obogatio ljude za koje je Oliver Ivanović više puta govorio da mu prete i da mu ugrožavaju život i za koje postoje vrlo osnovane sumnje da su umešani u ovaj gnusni zločin, on snosi najveću krivicu“, kaže predsednik SSP Dragan Đilas.

O krivcima, za sada, ćuti i predsednik države. On, predsednica Vlade, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i Ivanovićeva udovica, nešto su ranije i u Hramu Svetog Save zapalili sveće za Olivera. U Kosovskoj Mitrovici, na mestu ubistva vence su ostavljali Ivanovićevi prijatelji, stranačke kolege, opozicioni političari, porodica.

„Vaše prisustvo na svim skupovima i obeležavanjima predstavlja podršku našoj porodici i još jednom vam na tome veliko hvala“, rekao je Oliverov sin Janko Ivanović.

„Insistirajući na rešavanju njegovog ubistva mi u stvari se borimo za to da živimo u društvu u kojem se vlada zakonima i u kojem ovako nešto nije moguće“, kaže Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

„Mi nismo došli ovde zbog sećanja na Olivera Ivanovića, niti zbog sećanja na zločin, nego da još jednom urliknemo potrebu za istinom o njegovom ubistvu“, kaže Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta.

Najveća stranka na Kosovu, Srpska lista, ona u čijim je redovima i Milan Radoičić koji se dovodi u vezu sa ubistvom, imala je potrebu, izgleda, da o godišnjici ćuti. Sve dok nije bila pitana.

N1: Hoćete obeležiti godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića?

„Da, minutom ćutanja“, rekao je tada Goran Rakić.

Komentari

Vaš komentar