Gojković: Dobri i odlučni koraci na unapređenju okruženja za bezbednost novinara

Vesti 30. jun 202215:05 2 komentara
Maja Gojković
TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/DARIO KONSTANTINOVIC

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković ocenila je da su od obrazovanja vladine Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, 2020. godine, napravljeni "dobri i odlučni koraci" na unapređenju okruženja za bezbednost novinara.

Ona je na sastanku sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro navela da Vlada Srbije i Ministarstvo kulture „posvećeno rade“ na jačanju integriteta novinarske profesije i stvaranju okruženja koje pogoduje slobodi izražavanja i slobodi medija, saopšteno je iz tog resora.

Ministarka je podsetila da je pokrenuta SOS linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare i izradjena Platforma za evidenciju napada i pritisaka na novinare, i najavila da će po formiranju novog saziva Skupštine Srbije i Vlade, biti završen rad na izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju.

Predstavnica OEBS navela je da ta organizacija podržava napore na sprovođenju Medijske strategije i Akcionog plana i ocenila da je neophodno da postoji puna svest nadležnih organa o važnosti pitanja bezbednosti novinara kao i da sve pretnje novinarima, posebno one upućene putem interneta, budu ozbiljno razmotrene.

Gojković i Ribeiro su razgovarale i o značaju transparentnosti projektnog sufinansiranja medija, kao i otvorenosti institucija prema medijima u kontekstu slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare