Gojković: Moramo da stvorimo bolje mogućnosti za žene sa invaliditetima

Vesti 03. dec 202209:352 komentara
Pixabay.com/ Use at your Ease

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ministarka kulture Maja Gojković se posebno osvrnula na žene, navodeći da kao društvo moramo da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život.

Povezano:

Ovaj dan posvećen je osobama sa invaliditetom i koristim priliku da ukažem na njihov položaj i istaknem posvećenost i odlučnost Srbije da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje, izjavila je ministarka koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Važno je, kako je dodala, da napomenemo da od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, 58,2 odsto su žene, a njihov položaj i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju nisu dovoljno vidljive i zato je neophodno da o tome govorimo, jer su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu.

Tanjug/ Vladimir Porcic

„Posebnu pažnju u narednom periodu potrebno je da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta. Istovremeno, neophodno je da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života. Naša zejednička obaveza je da ih podržimo u tim naporima“, naglasila je Gojkovićeva.

Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije ostaju, kako kaže, dosledni opredeljenju da je neophodno ojačati podršku posebno ranjivim grupama žena i devojčica koje se nalaze na marginama društva i u većem riziku od nasilja i diskriminacije usled njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa.

„Nastavićemo da radimo na ostvarenju vizije i stvaranju okruženja za puno ostvarivanje ljudskih prava i pristup svim resursima za svakog građanina i građanku naše zemlje. Moramo zajedno kao društvo učiniti sve da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život“, zaključila je Gojkovićeva.

Komentari

Vaš komentar