Gojković: Nema više slučajeva napada na novinare, nego su danas vidljiviji

Vesti 03. nov 202114:48 > 16:06
N1

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da se broj slučajeva napada na novinare u Srbiji nije povećao, kako se navodi u nekim izjveštajima, već da su danas vidljiviji nego ranije.

„Vlada Srbije u ovom sazivu se aktivno bavi ovim pitanjem. Osnovali smo Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, nadam se da je to primećeno“, kazala je Gojković za TV Prva, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Dodala je da je otvoren i SOS telefon za prijavljivanje napada i istakla da su sada novinari po prvi put u prilici da odmah to prijave.

Pašalić: Predložiću da se za napade na novinare uvedu prekršajne sankcije

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je da su novinari u Srbiji i dalje izloženi brojnim pritiscima i raznim verbalnim i fizičkim napadima i da će predložiti da za takva dela budu uvedene prekršajne sankcije koje će se izvršavati odmah.

Pašalić je rekao da će insistirati na proširenju kaznenih odredbi za verbalne i fizičke napade i pritiske na novinare i naglasio da je primetio da je „neefikasnost u kažnjavanju uzrok novih napada“, a da je broj napada prošle godine povećan.

Pašalić je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, u saopštenju naveo da je jedan od načina efikasnije zaštite formiranje jedinstvene platforme za zaštitu novinara od napada i pritisaka koju je inicirao zaštitnik građana.

Dodao je da je tehnička izrada platforme završena i da je u nju unet deo podataka i pozvao novinarska udruženja da zaštitniku građana dostave sistematizovane podatke o napadima i pritiscima na novinare kako bi platforma što skorije bila dostupna javnosti.

Komentari (0)

Vidi sve komentare