Gojković: Osim srpskog, u službenoj upotrebi 11 jezika nacionalnih manjina

Vesti 21. feb 202212:47
Izvor: Pixabay/ReadyElements

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da u Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima, dok je u službenoj upotrebi 11 jezika nacionalnih manjina i da to oslikava multijezičnost društva, ali i daje podsticaj da se razvijaju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji.

Gojković je, u saopštenju povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se tradicionalno obeležava u Kovačici, istakla je da je maternji jezik, kao deo kulturnog identiteta svakog naroda, tačka u kojoj se spajaju i prepliću raznolikost, tolerancija i razumevanje, čime se afirmiše međusobna solidarnost brojnih zajednica.

Gojković je izjavila da je Кovačica dobar primer za to, gde duže od dva veka složno žive Srbi, Slovaci, Mađari, Rumuni i drugi narodi, koji neguju svoj jezik, identitet i tradiciju, uvažavajući i poštujući kulturu svojih komšija.

„Srbija je posvećena ostvarenju prava nacionalnih manjina i očuvanju njihovog identiteta. Poznato je da je u našoj zemlji, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi još 11 jezika nacionalnih manjina u 42 jedinice lokalne samouprave“, naglasila je ona.

Podsetila je da je prošle godine donet Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma i da se na taj način šalje poruka spremnosti za negovanje maternjeg jezika.

Komentari

Vaš komentar