Gojković: Zakonom predviđena ograničenja za funkcionere u izbornoj kampanji

Vesti 21. dec 202113:48 > 14:20 6 komentara
MAJA GOJKOVIC
Tanjug/Rade Prelić

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima predviđeno da ovi servisi u redovnom informativnom programu i posebnim emisijama posvećenim izbornoj kampanji postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata.

Gojković je, obrazlažući predloženi zakon koji je na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvršten po hitnom postupku, rekla da je predviđeno organizovanje radio i televizijskih duela ili sučeljavanja kako bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja.

Prema njenim rečima, predloženim Zakonom o javnim medijskim servisima obezbeđuje se finansiranje osnovne delatnosti Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine.

„Ovaj zakon je predvideo da se oni mogu finansirati iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda i da se pored takse u 2022. godini izdvoje budžetska sredstva za delimično finansiranje RTV“, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, u 2022. godini za RTV iz budžeta Srbije biće izdvojeno oko 900 miliona dinara.

Gojković je, govoreći o Predlogu zakona o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, navela da se ovaj propis dopunjuje u delu koji se odnosi na obaveze pružalaca audio-vizuelnih medijskih usluga tokom izborne kampanje.

Propisano je da se objavi tarifa za političko oglašavanje pre početka izborne kapmanje.

Ona je navela da su predviđena ograničenja za javne funkcionere u izbornoj kampanji.

Gojković je rekla da je jedna od odredbi ovog propisa da 10 dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i slično ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike.

Ona je rekla da su izmene ova dva zakona rezulatat međustranačkog dijaloga.

Izmenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je takođe uvršten u dnevni red sednice po hitnom postupku, predloženo je da se od 1. januara do 31. decembra 2022. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja se naplaćuje preko računa za utrošenu električnu energiju.

Gojković je rekla da se iznos takse neće menjati u 2022. godini i biće 299 dinara.

Gojković je rekla da je cilj Predloga zakona o kulturnom nasleđu uspostavljanje pravno uređenog i organizovanog sistema zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa kroz otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu, očuvanje, predstavljanje, interpretaciju, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem.

Ona je rekla da se predloženim zakonom prvi put definiše kulturno nasleđe i da obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe, materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, u skladu sa Ustavom Srbije.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Kreativna Evropa (2021-2027).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare