Golubović (Jukom): “Perverzija” da Vučić štiti Ustav od istopolnih zajednica

Vesti 05. maj 202118:08 > 21:20 13 komentara

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće potpisati Zakon o istopolnim zajednicama jer mora da štiti Ustav je “politička igrarija”, izjavila je predsednica Jukoma Katarina Golubović.

“Mi ovde nemamo pravnički argumentovano obrazloženje i ono što je perverzija ove igrarije je da se on poziva na zaštitu Ustava. Ustav služi da se ljudska prava štite”, rekla je ona za N1.

Povezane vesti:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je svojom funkcijom obavezan da štiti Ustav i da zbog toga ne može da potpiše Zakon o istopolnim zajednicama, ako ga skupština usvoji.

Golubović kaže da prema važećem Ustavu predsednik uopšte nema ulogu da “štiti” Ustav, već to radi Ustavni sud.

A obaveza Srbije da donese zakon koji reguliše ovu oblast proističe upravo iz Ustava, koji zabranjuje diskriminaciju, dodaje ona.

“Pitanje donošenja ovog zakona je pitanje eliminisanja diskriminacije prema osobama kojima su zbog seksualne orijentacije uskraćena mnoga prava”, rekla je predsednica Jukoma.

Podseća da je u svim strateškim dokumentima od 2013. godine predviđeno donošenje zakona o istopolnim zajednicama.

Golubović smatra da je predsednikova poruka usmerena glasačima, “koji za Srpsku naprednu stranku glasaju pre svega gledajući njega”.

Kada predsednik ne potpiše zakon, to se obično radi zato što želi da Narodnoj skupštini da šansu da raspravi određena rešenja i sasluša neko argumentovano obrazloženje, ali ovde toga nema, dodaje ona.

“Kada se predsednik Republike poziva na Ustav, on treba da štiti prava, a ne da poništava ljudska prava određene društvene grupe“, rekla je Golubović.

Prava koja pripadnici LGBT zajednice ne mogu da ostvare vezana su za zdravstvo, imovinsko-pravne odnose i slično, kazala je ona.

Oni mogu da delimično ostvare pojedina prava u Srbiji, ali je taj postupak mukotrpan i dug, dodaje.

“Ovo je način da se kroz zakon promeni taj položaj i omogući lakši život ljudima koji su deo našeg društva”, kaže predsednica Jukoma.

Smatra da je indikativno što su nacrti zakona o zabrani diskriminacije i zakona o rodnoj ravnopravnosti već utvrđeni kao predlozi, i mogu se pročitati na sajtu Skupštine Srbije, dok zakon o istopolnim zajednicama nije, iako su sva tri pisana istovremeno.

“Ali opet smatram da će ovde prevladati razum, i potreba da se akcioni plan za poglavlje 23 sprovede”, rekla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare