Golubović (Jukom): Politički izabrane ličnosti ostaju u tužilačkom savetu

Vesti 01. dec 202108:44 3 komentara
Katarina Golubović
N1

Najavljene izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa "doneće određena unapređenja kada je reč o sudstvu, ali ostaje problem što će u Tužilačkom savetu sedeti politički izabrane ličnosti", ocenila je direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Katarina Golubović.

Pročitajte još:

Kako je Golubović rekla za list Nova, predložena rešenja postavljaju osnove za smanjenje uticaja politike na pravosuđe, ali to ne znači da će biti tako zbog politički izabranih ličnosti u Tužilačkom savetu.

„Reč je o vrhovnom javnom tužiocu, koji je politička figura i koji svojim autoritetom utiče na donošenje odluka. U tom savetu i dalje će ostati ministar pravde, koga bira Narodna Skupština i koji je par ekselans politička figura“, rekla je Golubović.

Prema njenim rečima, članovi tog tela će biti i „istaknuti pravnici“, koje takođe bira parlament, čime će „imati većinu pri odlučivanju.

Direktorka Jukoma je dodala da je situacija u oblasti sudstva znatno drugačija, a navela je i da predsednika Vrhovnog suda neće birati Skupština Srbije.

„U Vrhovnom savetu sudstva biće šestoro sudija i četvoro ‘istaknutih pravnika’, a u njemu neće sedeti ministar pravde. Ova rešenja su unapređena u odnosu na dosadašnja i ovde su poštovane preporuke Venecijanske komisije“, kazala je Golubović.

Referendum o promenama Ustava u oblasti pravosuđa raspisan je za 16. januar 2022. godine, a građani će odgovarati na referendumsko pitanje „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije“.