Gorući problem goruće deponije: Meštani Gardinovaca traže prirodu umesto letećih taksija

Vesti 24. jun 202408:14 9 komentara

Sa kvalitetom vazduha problem imaju i meštani Gardinovaca koji već osam godina muče muku sa deponijom, na kojoj su požari česta pojava. Deponija se nalazi na svega 900 metara od naselja i 300 metara od Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit".

„Prizor je užasan, ujutru je nemoguće izluftirati, otvoriti prozor“; „I sad ko nam dolazi prvi put, umesto da vidi turizam, on vidi smetlište uz put“. Tim rečima nas dočekuju očajni meštani Gardinovaca, naselja u opštini Titel, koji već godinama muku muče sa konstantno tinjajućom, a često i gorućom deponijom.

Ona deluje kao divlja, iako je u nadležnosti Javno komunalnog preduzeća „Komunalac“ iz Titela. Meštani poručuju vlastima da im, umesto letećih taksija i stadiona, vrate prirodu i urede deponiju.

Pročitajte još:

Pored estetike, ovo smetlište ozbiljno narušava i zdravlje meštana, svedoči lekarka iz Gardinovaca.

„Ko god da ima zdravstveni problem, bilo sa disajnim putem, bilo problem sa krvnim sudovima, bilo na nivou kardiovaskularnog sistema, bilo imunološki problem, ovo je samo još jedan atak koji će taj problem da rasplamsa. Problem je sistemske prirode“, navodi lekarka Marija Cegledi.

Sistemski problem, međutim, ne nastaje samo u ljudskom organizmu, već i u svemu što ga okružuje.

„Vidite i sami da je najlona svuda oko nas. Dim je svuda. Evo, tu imamo voćke, lešnike, breskve. I ovaj dim koji ide, kako da utiče? Svi znamo koliko je to štetno, i koliko to zdravstveno ugrožava i ljude i životinje i sve ostalo“, kaže poljoprivrednik Rajko Ilić.

Da su u Gardinovcima svi vrlo ugroženi, dokazuje i postupak radnika JKP „Komunalca“ koji su, umesto u industriju za spaljivanje smeća, leševe svinja obolele od svinjske kuge bacili na ovu deponiju.

„Tu je velik problem. Sedeo sam sa veterinarima, stručnim ljudima koji su mi rekli to, da je to još veće širenje kuge. Sad nam se desilo, pre tri dana, da nam se pojavila kuga u Kovilju. Kao obični građani ne možemo da znamo da li se kuga pojavila iz ove jame ili iz rita“, ističe Đoka Čurčić iz Grupe građana Za naša sela.

Gorući problem

Da je goruća deponija gorući problem, upozoravaju i stručnjaci.

„Prilikom požara na deponijama dolazi do emisije štetnih materija, koje se jedno vreme zadržavaju u vazduhu, a onda padaju na zemlju i ulaze u lanac ishrane. Tačnije, kasnije ih mi svi u suštini pojedemo“, objašnjava Igor Jezdimirović, inženjer zaštite životne sredine.

Krst u Gardinovcima postavljen je kada je jedne godine nevreme i grad uništilo celu letinu. Postavljen je tu da se takva nesreća nikada više ne bi ponovila. Izgleda da je od njegove moći ipak veća – gomila smeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare