Gošće N1: Nema sumnje da smo izvozili oružje u Mjanmar, MSP ne izdaje dozvole

Vesti 25. feb 202217:59 > 18:05
N1

Dina Đorđević iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) rekla je za N1 da nema sumnje da je Srbija izvozila oružje u Mjanmar. "Dobili smo informacije od Ministarstva trgovine, Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) negira da je izdavalo dozvole, a mi imamo informacije da su izdate još četiri dozvole od Ministarstva trgovine", kaže Đorđević. Sa druge strane, karijerni diplomata i član Foruma za međunarode odnose Branka Latinović kaže da MSP ne izdaje dozvole, već da daje saglasnost. "Pretpostavljam da MSP nije dalo saglasnost, da li je išlo na neki drugi forum, na Vladu, ja to ne znam, izvozni proces je složen, sastoji se iz nekoliko faza, nije izvoz samo izdavanje dozvola", rekla je Latinović.

Latinović dodaje da je izvoz komplikovan proces i da država koja izdaje dozvolu ima prava da opozove odluku.

„U svakoj uređenoj zemlji pitanje naoružanja je regulisano posebnim zakonom. Svega 40 odsto država na svetu ima zakone koji kompletno regulišu izvoznu kontrolu, Evropa, Severna Amerika, mali procenat Latinske Amerike, sve to je vrlo zahtevno i komplikovano“, kazala je Branka Latinović.

Đorđević kaže da zemlja koja proizvodi oružje, mora i da ga proda.

„Srbija ima koristi od zarade, u januaru i februaru izvezeno je oružje, a u martu Savet za ljudska prava UN kažu da su zabrinuti za ljudska prava u Mjanmaru. Oružje koje smo mi izvezli korišćeno je za napad na civile, postavlja se pitanje, nakon tog marta Srbija je dala četiri dozvole za izvoz, izdavali smo dozvole i nakon upozorenja da se civili ubijaju“, kazala je Đorđević i dodala da Mjanmar nije prva zemlja u koju smo izvozli oružje.

Povezane vesti:

„Pisalo se i o Burkini Faso, Nigeriji, Iranu, pričamo o oružju za demonstracije, upotrebu nad civilima“, dodala je novinarka CINS-a.

Latinović kaže da je izvoz u Mjanmar uvek bio restiktivan.

„Izvozilo se i pre i ticalo se samo rezervnih delova za avione. Moram da imam rezerve, to što je izdata dozvola, ne mora da znači da je došlo do isporuke – nekad može da prođe nekoliko meseci, treba proveriti da li je između izvozne dozvole i isporuke došlo do realizacije, sigurno da postoji još nekoliko faza koje bi mogle da se provere, sama dozvola nije dokaz da je do izvoza došlo“, ocenila je Latinović.

Branka Latinović kaže da je manevarski prostor Srbije u odlučivanju između Istoka i Zapada, povodom sukoba u Ukrajini, veoma mali iz više razloga.

„Srbija je propustila da unutrašnjim mehanizmima definiše status neutralnosti, ona mora biti i politička, ne samo vojna. To je moraolo biti definisano Ustavom, neutralnost povlači i obaveze, da ne izvozite naoružanje u trusna područja – Norveška je članica NATO, ali su zabranili izvoz na Bliski istok, Pakistan, ali izdaje 3.000 izvoznih dozvola. Druga je dimenzija, još uvek ne znamo, politički da se opredelimo, postoje stvari koje mi još ne znamo dovoljno, mi smo se mnogo vezali za ono što je Moskva i njen značaj i uticaj, ali u ovoj situaciji te stvari moraju da se redefinišu, ne bi bilo dobro da budemo u dve-tri zemlje koji su učinilie korak nazad i nisu se opredelile“, zaključila je Branka Latinović.