Gošće N1 o tabloidnom izveštavanju: Odvratni detalji, Internet sve pamti

Vesti 21. maj 202211:23 > 11:29 4 komentara
N1

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je u Novom danu N1, povodom senzacionalističkog izveštavanja domaćih tabloida i portala u vezi sa smrću Splićanina Mateja Periša, da to nije iznenađenje. "Nažalost, nije prvi put. Samo po sebi to nije nešto sa čim se prvi put suočavamo, fotografije leša izvučenog iz vode je ponašanje naših tabloida već duže vreme", kazala je Novaković. Koordinatorka za slobodu izražavanja i online medije SHARE Fondacije Nevena Martinović kaže da se uvek šokira, jer je, kako kaže, neko doneo svesnu odluku da tako nešto objavi i stavi na naslovnu stranu i na svoj portal. "U ovom slučaju i sličnim, postoji opravdana potreba javnosti da bude obaveštena, da se pronašao preminuli i da u nekoj formi budemo obavešteni, pratili smo slučaj. U kojoj formi će se pojaviti, ne moramo biti obavešteni vizuelnom formom, očigledno je da empatija ne postoji više u ovom društvu i to je poražavajuće", navela je Martinović.

Novaković ističe da nije netačno kada se kaže da postoji interes javnosti, ali dodaje da nije suština u tome da li smo objavili informaciju nego na koji način.

„Zašto to da se dokazuje fotografijama u kom je stanju leš i u kom su stanju organi, odvratni i nepotrebni detalji. Kad je reč o Savetu za štampu, ovaj slučaj nam se činio drastičnim. Možemo ovo što sada radimo – da apelujemo na kolege da to ne rade, da vršimo pritisak na državu da novcem iz budžeta ne finansira ovakvu vrstu sadržaja, da čitaocima ukazujemo da mogu da se pobune protiv ovakve vrste sardžaja, bojim se da ovo predugo traje, bojim se da je jako teško izaći iz toga, bojim se da je čaraobni štapic u rukama tih medija, to nije u skladu sa pravilima profesije i sa ljudskim, i dok ta vrsta dogovora ne bude postignuta ovo će trajati“, ocenila je Novaković.

Ona je dodala da to nije isto kao kada je predsednik Aleksandar Vučić pokazivao slike raskomadanih tela, jer njega ne obavezuje Kodeks novinara.

„On je objasnio zbog čega je smatrao da to treba uraditi. Čime su se urednici medija rukovodili. Fotografije su dobili od policije, vi ne treba to da objavljujte“, kazala je Novaković.

Nevena Martnović kaže da je zakon jasan – zabranjeno je objavljivanje takve informacije.

„Iako su dobili od nekog, a nemaju dozvolu od porodice, to je kršenje. Ljudi nisu svesni, kad kliknu da objave to, to je zauvek ostaje, nikada neće moći da se povuče, ovde će generacije porodica biti obeležene za ceo život, to mora stalno da se podvlači, moramo da razmišljamo o budućnosti, Internet sve pamti i nema nazad“, rekal je ona i navela sličan primer iz Slovenije.

„Napravljen je mini-projekat na oglašivače da povuku sve svoj oglase iz tih tabloida i to se desilo. To je bila ad-hok akcije, ni sud ni etika ne mogu da izvrše jak pritisak. Ako bi se udružili to bi bio jedan od dobrih mehanizama, očigledno je da je ovo u našem društvu široko rasprostranjeno, moramo da se šokiramo svaki put i da pokušamo da ovakvu vrstu izveštavanje zaustavimo“, rekla je Martinović.

Novaković kaže da se tabliodi rukovode klikovima, da od toga zarađuju i da vesti sa ovakvim sadržajem imaju najveću posetu, ali da to ne može da bude jedini kriterijum.

„Čak i da postoje neki standardi koji moraju da se poštuju, mora da postoji neka empatija, ne govorimo o tome da li se poštuje kodeks, ovo su stvari elementarne pristojnosti, ne verujem da bi voleli da čitaju nešto tako o ljudima koje poznaju“, zaključila je Gordana Novaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare