Gošće N1 različito o Vučićevih trista hiljada: Odlična mera ili izborna kampanja

Vesti 25. nov 202110:4827 komentara
N1

Tatjana Macura iz udruženja “Mame su zakon” kaže da je najavljena mera podrške od 300.000 dinara za svako prvorođeno dete sjajna, dok Jovana Ružičić iz Centra za mame smatra da mera neće dati rezultat, a na pitanje da li se radi o izbornoj kampanji i temi, odgovara – naravno.

Povezane vesti:

“Niko se neće odlučiti da rodi dete zato što će dobiti 300.000 dinara”, rekla je Ružičić u Novom danu na N1.

Ona kaže da finansijska podrška može pomoći onima koji su već odlučili da budu roditelji, a da sama odluka zavisi od toga da li ljudi imaju veru u sistem, znaju da će poslodavci da poštuju obaveze, da će biti mesta u vrtiću, da dete neće udisati zagađen vazduh…

“A ovo ovako je – dolaze izbori, evo trista hiljada dinara. Bacamo novac bez jasnog cilja”, kazala je.

Macura smatra da finansije neće promeniti mišljenje onoga ko ne želi da ima dete, ali ističe da veliki broj porodilja dolazi iz najsiromašnijih krugova i da većinu onih koji čekaju prvo ili drugo dete “zaista motiviše da li imaju finansijskih kapaciteta”.

“Žene žive i u Leskovcu i Nišu i njima trista hiljada dinara, što će se svesti na dvesta evra mesečno, i te kako znači”, rekla je ona.

Jovana Ružičić kaže da Vlada često priča o natalitetu, ali samo u kontekstu finansija, a ona bi volela da vidi sistem podrške za ugrožene porodice.

“Mi u manjim mestima imamo decu koja ne završavaju srednju školu jer roditelji nemaju da plate autobusku kartu od hiljadu ili hiljadu i po dinara do grada gde je škola. Zašto se ne bavimo takvim sistemima?”

“Ovih trista hiljada biće podrška onome ko želi (da ima dete), možda će biti još jedan plus na listi stvari, ali šta posle? Dete košta mnogo novca, trista hiljada dinara u godini dana apsolutno ne porkiva troškove porodice”, dodala je.

Tatjana Macura kaže da sveukupni sistem podrške nije dobar, ali da to “ne umanjuje značaj ovih mera”.

“Ova mera podrške u ovom trenutku nije dobra, ona je sjajna”, rekla je ona.

Na pitanje o tome što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će studentkinje i njihovi partneri koji žele da dobiju dete biti oslobođeni ispitnih rokova, Macura kaže da to zalazi u autonomiju univerziteta i da ne može da komentariše.

“Sigurno je da generalno profesori i univerziteti imaju razumevanja kad su ove stvari u pitanju i nisu oni kamen spoticanja”, kazala je Macura.

Ružičić, sa druge strane, kaže da joj se ova mera više dopada od pomoći od 300.000 dinara, jer “zvuči kao da može dati konkretan rezultat”.

Kazala je da je mnogo mama studentkinja reklo da su imale negativna iskustva sa osobljem, da nisu imale podršku, da im je bilo jako teško da se usklade sa ispitnim rokovima, a da su neki čak i komentarisali – “zašto rađaš ako hoćeš da studiraš”.

“Ova mera menja jednu suštinski problematičnu stvar u sistemu, a to je da većina žena, kada ostanu u drugom stanju, odustanu od studiranja ako zadrže dete”, rekla je ona.

Na pitanje o istraživanju BIRN-a koje je pokazalo da je ministarstvo za brigu o porodici dalo 450 miliona dinara nepoznatim organizacijama, Ružičić kaže da je to nimalo ne iznenađuje.

“NVO pri strankama su način da se izvlači novac za stranku. To funkcioniše vrlo jednostavno – neko pozove nekog i kaže ‘daj ovima’ i deo novca završi navodno u džepu NVO, a deo se vrati onome ko je pozvao”, rekla je ona.

Dodala je da gotovo sva ministarstva tako funkcionišu i da se u ovom slučaju radi o istih 18 organizacija koje su svojevremeno od Ministarstva za rad, kada je ministar bio Aleksandar Vulin, dobile novac na konkursu koji je na kraju poništen zbog nepravilnosti.

Svaka peta devojčica doživela seksualno nasilje

Tatjana Macura je izjavila da su rezultati istraživanja koje je sprovela njena organizacija pokazali da svaka peta devojčica u Srbiji doživi neki oblik seksualnog nasilja.

Čak 74 odsto njih nije znalo kome da se obrati za pomoć, rekla je Macura. Ona je objasnila da je istraživanje sprovedeno preko upitnika poslatog osnovnim i srednjim školama, na koji je odgovorilo 970 ispitanica iz sela i gradova.

“Ovo je u stvari apel na porodice da više razgovaraju, da budu otvoreni sa svojom decom”, rekla je ona.

Jovana Ružičić je najavila da 15. decembra počinje sa radom nacionalna SOS linija za mame.

Komentari

Vaš komentar