Gošće N1: Seksizam u Skupštini da bi se obesmislila rasprava i odstranile žene

Vesti 12. nov 202211:4022 komentara

Uvredljivo dobacivanje, neukusne opaske i seksizam za vreme skupštinskog zasedanja, predstavljaju kontinuitet poslednjih 10 godina i namernu političku produkciju da bi se obesmislila konstruktivna rasprava, a gledaocima u uho ušle ovakve teme umesto zapanjujućih cifara, rekla je u Novom danu Dijana Vukomanović, bivša poslanica i članica pokreta Srce. Aleksandra Mališić iz Befema ističe da za nju ovakvi ispadi predstavljaju napade na ženu u cilju da se žene odstrane iz politike.

Pročitajte još:

Vukomanović je u Novom danu istakla da za razliku od mikrofona i kamera, koji ne beleže sve što se u skupštinskoj sali dešava, postoji skupštinski stenogram u koji se beleži sve, čak i ono što je rečeno u „ofu“.

Ona dodaje da predsednik parlamenta Vladimir Orlić i vladajuća partija imaju mehanizam da disciplinuju poslanika SNS Dalibora Šćekića koji je gestikulirao oralni seks dok je poslanica Demokratske stranke govorila.

„Šef njegove poslaničke grupe treba da ga disciplinuje. Drugi mehanizam je Odbor za administrativna pitanja, ali njime predsedava šef poslaničke grupe i Sandra Božić koja se takođe nedolično izrazila. I najmanje što su mogli da urade je da ga stave ne obuku, obučite ga da se civilizovano ponaša“, poručila je Vukomanović.

Mališić je dodala da većina žena na svakodnevnom nivou trpi polno uznemiravanje, uvrede i seksizam, a da takvo ponašanje u skupštini to reprezentuje i normalizuje. Tako će obična žena pomisliti da ako to može da se desi narodnim poslanicama, zašto ne bi moglo i njoj, ukazala je Mališić.

Ona ističe da poslanici ovakvim ponašanjem ne pokazuju odgovornost javne funkcije koju predstavljaju, dok s druge strane predstavljaju kako se ova vlast i država odnose prema problemu nasilja nad ženama.

Govoreći o reakcijama na nedolično ponašanje, Mališić podseća da su se opozicione poslanice odmah organizovale, ali da je to minimum. Vukomanović predlaže da poslanice opozicije izađu iz Ženske parlamentarne mreže.

„To bi već bio nekakav gest. Nećemo da budemo dekor ove vlasti. Imaju one ucenjivački potencijal. Ali izgleda da najorganizovaniju akciju sada ima civilni sektor“, kazala je Vukomanović.

Dodaje da Ženska parlamentarna mreža „slavno ćuti već godinama“, iako je svojevremeno „dobro počela“ i 2015. godine osudila Bratislava Gašića zbog nedopustivog obraćanja novinarki.

Upitana šta se od tada promenilo kada je vlast ostala ista, Vukomanović kaže da se promenio prag tolerancije „na ofanzivnu opozicionu kritiku“.

„Vide da je stvar malo izmakla kontroli. Vidi se da ne mogu da kontrolišu situaciju drugačije nego salvom uvreda. Krši se etički kodeks poslanika, idu na lična i porodične uvrede“, ukazala je nekadašnja narodna poslanica.

Ona podseća da je dužnost predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da javno reaguje, ali dodaje da ne veruje da će „politički profil osobe kao što je Maja Gojković pokazati sentimentalnost“.

Mališić napominje da se trenutna situacija menja „poltiičkom akcijom i političkom voljom“ i da je potrebno da neko ženske probleme artikuliše kao političke probleme.

Komentari

Vaš komentar