Gošće N1: Važno je da smo iz Beograda poslali podršku ženama Irana

Vesti 29. sep 202222:25 4 komentara
N1

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković i medijski stručnjak Maja Vukadinović ocenile su u emisiji N1 Newsnight da je veoma važno da se iz Beograda poslala poruka podrške ženama koje protestuju širom Irana.

Podsetimo, večeras je centru Beograda održan protest u znak podrške ženama u Iranu, dok je juče intervju sa serijskim silovateljem na naslovnoj strani Informera izveo građane pred redakciju tog lista.

Povezane vesti

„Bilo je važno da se to održi. Bilo je važno da se okupi civilni sektor žena, a bilo je žena i iz politike. Ovo je bio pokušaj da se naš glas čuje i da se shvati da ovde postoje neke snage koje imaju svest o tome kakva su ženska prava i kakva su ženska prava u Srbiji. Neposredni povod je bio ovo što se dešava u Iranu, i ja vrlo često ovih dana zanemim kada vidim kako su te žene u borbi, goloruke, i to pokazuje u kakvim uslovima žive i na šta su sve spremne da bi osvojile svoju slobodu“, navela je Stojković.

Dodala je da je tokom skupa u Knez Mihailovoj ulici prošao mušklarac iz Irana, ali je rekao da on ne može da ostane na skupu, da ga ne bi videli iz iranske ambasade, ali je potvrdio da su žene tamo pod ogromnom represijom, i dodao je – da ni muškarcima nije mnogo bolje.

„Naravno da je ženama gore, ali izgleda da je celo stanje društva tamo vrlo represivno i da su žene ‘podigle’ i muškarce. Vrlo je važno da se podignu takvi talasi slobode“, kazala je Stojković.

Vukadinović je napomenula da je veoma važno da i mi pokažemo solidarnost sa ženama i muškarcima u Iranu, kao i da se nada da će biti još protesta. Ona je kazala da je u nedelju zakazan protest i ispred Ambasade Irana u Beogradu.

„Koliko god da nas bude na tom protestu, važno je da pružimo podršku ženama Irana u ovakvoj teškoj situaciji, a nadam se da će se ti protesti u Iranu nastaviti i intezivirati, i da će dobiti međunarodnu podršku“, istakla je Vukadinović.

N1

Ona je dodala da je raduje to što ima sve više žena, ali i muškaraca na protestima koji se održavaju u mnogim gradovima širom Irana, i da pokazuju spremnost da ne žele da žive u takvom društvu, pod takvim pravilima.

Stojković se nada da će na protestima koji će se održati u Iranu u narednim danima biti manje žrtava.

„Ovo je strašna brojka, stiglo se do brojke od preko 70 ubijenih“, istakla je Stojković.

Naglašava da je ženska solidarnosrt veoma važna i da prevazilazi političke podele.

„Naravno da nismo videli konzervativne snage niti bilo koju ženu iz vladajućih stranaka, ali to nismo ni čekivali“, objasnila je Stojković.

Govoreći o intervjuu u Informeru sa serijkim silovateljem, Vukadinović je ukazala da se povodom toga oglasilo samo nekoliko funkcionerki vladajuće stranke, ali da se nije oglasila ministarka kulture Maja Gojković.

„Očigledno je da je sve politika“, konstatovala je Vukadinović.

N1

Komentarišući situaciji u Srbiji, Stojković je podsetila da je femicid stalno prisutan, i da brojka ubijenih žena stalno raste.

„Intervju u Informeru je pokušaj da se normalizuje nasilje, da se normalizuje silovanje, i ova nenormalna atmosfera koja je prisutna u društvu. A poslednjih 10 godina taj nivo haosa i agresije raste. Takođe mora da se primeti klerikalni uticaj koji postaje sve intezivniji. To smo videli oko Prajda. Crkva zauzima javni prostor i nameće svoje stavove“, ocenila je Stojković.

Predviđa da, ako se takva atmosfera nastavi, kao i u Americi, doći do zahteva za zabranom abortusa.

„Takvi talasi će doći i u Srbiju, samo je pitanje kada ćemo se eksplicitno suočiti sa svim tim“, podvukla je Stojković.

Vukadinović je objašnjenje Informera o namerama zbog kojih je objavljen sporni intervju nazvala „strašnim i skandaloznim“.

„Smatram da bi bilo korisno da vidimo šta rade institucije povodom ovakvih tema i slučajeva, i to je zadatak novinara da ukažu na to. Vidim da N1 to i radi ovih dana otvarajući brojne teme koje se tiču sistema i propusta u okviru njega. Posebno je važno ne svrstavati se na stranu nasilnika kao što je to učinio Informer, odnosno davanjem prostora nasilniku, nego posmatrati stvari iz perspektive žrtava. To je ono što našim medijim nedostaje“, poručila je Vukadinović.

Obe sagovornice N1 su zaključile da je u ovom trenutku najvažnije da se tema ugroženosti žena održi u medijima i javnosti, i da ne završi, kao i mnoge druge, nakon sedam dana interesovanja.

„Bitno je da napravimo pritisak, jer je očigledno da ova vlast reaguje isključivo na pritiske, a ne kroz različite institucije“, istakla je Stojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare