Gosti N1: Ada Ciganlija nije dobra lokacija za Zoo vrt, neophodno usvojiti GUP

Vesti 05. feb 202311:16 156 komentara

Urbanistkinja Ljubica Slavković iz "Nove planske prakse" i Aleksandar Gavrić iz Udruženja "Animal Rescue Srbija" ocenili su u emisiji Novi dan da je potrebno iseliti postojeći Zoološki vrt koji se nalazi u centru Beograda, ali ističu da Ada Ciganlija nije dobar prostor za to. Slavković je ukazala na zabranu premeštanja zbog Zone sanitarne zaštite, dok je Gavrić naveo da bi za adekvatno premeštanje životinja bio potreban ogroman prostor koji ne postoji u okolini Beograda.

Beogradske vlasti imaju novu ideju, da zoološki vrt, iz centa grada, izmeste na Adu Safari, u okviru Ade Ciganlije. Prema najavi gradonačelnika, za dve do tri godine, taj projekat trebalo bi da bude gotov. Pre toga, treba raseliti oko 250 domaćinstava, obezbediti životinjama adekvatne uslov za život u novom, kako tvrde vlasti, primerenijem okruženju od sadašnjeg i preseliti ih. Beograđane, za sada, osim novinara, niko ništa ne pita. Stručna javnost insistira da treba organizovati javnu raspravu o budućem projektu i precizirati njegove detalje u Generalnom urbanističkom planu jer toga, u konceptu viđenom prošlog leta, nema. Opozicija upozorava da je od brige o životinjama, vlasti preča ljubav prema investitorima koji bi mogli da grade na Kalemegdanu, atraktivnoj lokaciji u samom centru grada, koji već sada okružuju novi stambeni i poslovni kompleksi.

Povezane vesti

Gde je zoološkim vrtovima mesto u velikim gradovima? Da li je ideja Aleksandra Šapića dobro rešenje za, inače, dugogodišnju ideju o izmeštanju vrta iz centra grada? Ili je pokušaj da skrene pažnju sa velikih afera i problema koji ga prate od postavljenja na mesto gradonačelnika?

„Tema izmeštanja Zoološkog vrta je kod nas prisutna još od 1969. godine. Sve vreme postoji saglasnost da zaštićeno mesto, kao što je Beogradska tvrđava, nije dobro stanište za vrt. Međutim, u Planu generalne regulacije, jasno stoji dogovor da manji deo Zoološkog vrta ostaje tamo gde je, zato što je deo nasleđa, kulture i istorije, dok se veći deo izmešta. Ali, takođe stoji da to izmeštanje mora da bude proizvod jedne ozbiljne studije, analize ili plana“, ukazuje Ljubica Slavković..

Prema njenim rečima, cilj takvog istraživanja je da se pronađe najbolja lokacija za Zoološki vrt. Međutim, kako navodi, tog stručnog istraživanja o potencijalnoj lokaciji, za sada – nema.

Aleksandar Gavrić je govoreći o ovoj temi, skrenuo pažnju da se niko ne pita o tome da li su nam uopšte potrebni zoološki vrtovi?

„Sve te životnje možete videti na internetu, i još važnija je stvar kakvu poruku šaljemo deci, i mlađim generacijama kada ih vodimo u Zoološki vrt da im pokažemo životinje koje su zarobljene. Kakva je to poruka koju im šaljemo? Da je dobro držati živo biće zarobljeno“, upitao je Gavrić.

Zalaže se za premeštanje životinja na neko ogromno prostranstvo u koje bi mogao da bude premešten Zoološki vrt, ali, napomninje da takav prostor u okolini Beograda ne postoji.

„Trenutno mesto gde se te životinje nalaze nije dobro za njih. To su prostori nedovoljno veliki i životinje pokazuju određenu vrstu psihoze“, kazao je sagovornik N1.

Ukazuje i da životinje koje se trenutno nalaze u vrtu ne bi bile sposobne da se brinu same o sebi, ukoliko bi ih sada pustili u njihova prirodna staništa.

„Ovo što sada imamo je nužno zlo. Moramo da gledamo životinje koje su sada tu gde jesu“, konstatuje Gavrić.

Slavković je napomenula da sadašnje Plan generalne regulacije ne sadrži premeštanje području Ade Ciganlije, pa je samim tim to zabranjeno.

„Zona sanitarne zaštite 1 i 2, kao što je Ada Ciganlija je apsolutno zabranjena za postavljanje Zoo vrta. Jasno stoji: ‘Zoološki vrt – zabrana'“, podvlači Slavković.

Zarko Prusac/Shutterstock

Jovanović: Preseljenje je medijski spin i skretanje pažnje sa ostalih problema i afera u Beogradu

Nikola Jovanović i iz Centra za lokalnu samoupravu je rekao da je Generalni urbanistički plan trebalo da bude usvojen prošle godine, ali da to nije učinjeno. Napominje da iz njega treba da proisteknu sva pojednična rešenja o infrastrukturi, pa i eventualno premeštanje Zoo vrta.

„Generalni urbanistički plan treba da defeniše i gde će biti Beogradska luka, i gde će biti Beogradski sajam, pa i gde će biti Zoo vrt“, rekao je Jovanović.

Dodaje da „mu je od starta sumnjiva ideja o preseljenju“, jer kako napominje, “ ne donosimo krovne, strateške dokumente, već se odjednom u javnost izlazi sa temom preseljanja Zoo vrta koji ne može da se uklopi u nijedan postojeći plan“.

„Realizacija bi bila tek za dve godine, ko zna ko će tada biti gradska vlast, i kakva će biti situacija sa gradskim budžetom“, predočio je Jovanović.

Ocenjuje da se radi o medijskom spinu i skretanje pažnje sa brojnih afera i nekih stvari koje su u Beogradu bile obećane, a nisu do sada urađene.

„Zoološki vrt uopšte nije tema dok se ne usvoji GUP i plan za Adu Ciganliju. Po meni je ovo čista medijska diverzija, koja je uspela, i u koju smo svi uvučeni“, izričit je Jovanović.

Govoreći o potencijalnoij investitorskoj gradnji na kalemegdanu, on odbacuje tu mogućnost.

„Čini mi se, uprkos trenutnoj situaciji, da nikome pametnom ne bi palo na pamet da gradi unutar Beogradske tvrđave. Bojim se da će tamo nicati drugo nužno zlo, a to su kafići i restorani“, zaključio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare