Gosti N1: Amerika i EU se nadmeću oko pregovora Srbije i Kosova

Vesti 03. jun 202118:49 > 19:2414 komentara

Sjedinjene Američke Države nametnule su se kao posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, izjavio je predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, dok Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije smatra da je zabrinjavajuće to što na tom polju postoji nadmetanje između SAD i EU.

Đorđević smatra da u Srbiji postoje “samo dva problema: izdaja Kosova i pljačka” države, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić po Ustavu nema ovlašćenja da vodi spoljnu politiku, pa stoga i da pregovara o Kosovu.

Povezane vesti:

“Što se tiče samih pregovora i pregovarača, ja postavljam pitanje ko je Metju Palmer? Ko je ovlastio Ameriku da vodi pregovore”, upitao je on, dodajući da SAD ne bi smele da igraju tu ulogu zbog toga što zagovaraju nezavisnost Kosova.

Jelena Milić, međutim, ne smatra da je sporno da Vučić pregovara jer predsednik Srbije predstavlja zemlju u inostranstvu.

“Mislim da je to sasvim legitimna opcija i da na to ne treba trošiti vreme”, rekla je ona.

Ocenila je da je “dodatno zabrinjavajuće”, bez obzira na diplomatske izjave predstavnika EU Miroslava Lajčaka i SAD Metjua Palmera, je da “postoji nadmetanje između EU i Amerike”.

Dodala je i da je neprijatno iznenadilo to što je Palmer rekao da je “Vašingtonski sporazum irelevantan”.

“Pa naravno da je irelevantan, najzad nešto pametno da kaže Lajčak”, bila je ocena Mlađana Đorđevića.

On je više puta prekidao direktorku Centra za evroatlantske studije, govorio da je ona “član Srpske napredne stranke” i da iznosi stavove Aleksandra Vučića.

Predsednika zemlje je optužio da je “priznao nezavisnost Kosova i Metohije” potpisivanjem Briselskog sporazuma 2013. godine.

Milić je prokomentarisala rekavši da joj je “interesantno” da Zapad, EU, Rusija i Kina govore da će prihvatiti rešenje koje Srbija smatra adekvatnim, ako je Kosovo već priznato.

“Čudno mi je da se svi oni osam-devet godina trude da dođu do nekog rešenja, a kosovske vlasti se ubiše tražeći priznanje, ako je to već obavljena stvar”, rekla je Milić.

Đorđević je naglasio da Rusija uvek naglašava da prihvata rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244, ali Milić smatra da je ta rezolucija „mač sa dve oštrice“ i podseća da je Međunarodni sud pravde doneo odluku da proglašenje nezavisnosti Kosova „nije u nesaglasnosti sa međunarodnim pravom“, što lider pokreta Oslobođenje negira.

Imenovanje Visokog predstavnika za BiH za Milić „nefer“, za Đorđevića „nelegitimno“

Đorđević smatra da je Aleksandar Vučić „ponizio Republiku Srpsku“ jer je prihvatio nelegitiman način izbora novog Visokog predstavnika, Kristijana Šmita.

Vučić je juče rekao nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske da će Srbija „u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma“ tražiti izveštaj od Visokog predstavnika o stanju u BIH i iskazivati svoje stavove i svoj odnos i slušati šta kaže Republika Srpska po tom pitanju.

“On je juče izdao Republiku Srpsku kao što izdaje Kosovo i Metohiju”, rekao je on.

Milić smatra da je način proglašenja Visokog predstavnika „nefer“, ali da Srbija nije članica Saveta bezbednosti i ne može da odlučuje da li je Visoki predstavnik legitimano izabran ili nije.

“Mislim da je u ovim okolnostima sreća u nesreći da Vučić ima komunikaciju sa Šmitom”, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar