Gosti N1: Briselski pregovori „kretanje u mestu“, čućemo prenemaganje od Vučića

Vesti 19. avg 202210:44 > 11:00 68 komentara

Novinar i spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić rekao je gostujući u Novom danu N1 da u obraćanju predsednika Aleksandra Vučića, nakon sastanaka u Briselu, neće čuti ništa novo. "Jasno je da je briselski dijalog 'kretanje u mestu', nema nikakvog napretka. Šta znači kada (Aleksandar Vučić) govori da se nada čudu, a da u to ne veruje, šta znači kada neimenovani diplomata kaže da je ova runda bila bolja nego ikada, a da nisu mogli da reše problem tablica i dokumenata, je l bolja zato što nisu vikali jedan na drugog", pita se Jakšić. Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kazao je da nije prvi put da i Petar Petković i drugi zvaničnici kada predsednik Vučić treba da se obrati koriste taj vokabular - "jedno od najvažnijih obraćanja". "Mislim da neće reći ništa novo, videcemo prenemaganje. Najbitnije za Srbe, nećemo čuti šta je bio naš plan, šta smo izneli kao predlog za rešavanje, građani na KiM očekuju to da čuju, ceo proces oko pregovora je netransparentan, ne znamo šta se dešava i kakvi sporazumi se prave sa Prištinom", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je istakao da atmosfera na Kosovu ne može ništa dobro da donese.

„Iluzorno je očekivati nešto od tog obraćanja, osim ako je Aleksandar Vučić rešio da kaže pravu istinu, da nam kaže kako se vode pregovori, šta je cilj, ne da neko uvek bude kriv, a da se mi zalažemo za mir, a da druga strana želi rat i sukobe. Srbi na Kosovu i Metohiji kad vidimo da Priština zvecka oružjem, svako normalan se zapita šta nas čeka. Predsednik mora na jasan način da obrazloži građanima, a ne da kuka, nismo birali predsednika da bude za modnu pistu, nego da rešava probleme u korist građana na Kosovu“, smatra bivši ministar za KiM.

Povezane vesti:

Boško Jakšić ističe da su posle jučerašnjeg sastanka Žozep Borel i Miroslav Lajčak jedini bili nasmešani i da su „delovali kao ikebana“.

„Jedino ohrabrenje može da predstavlja prisustvo Amerikanaca, oni pojačavaju angažman, kažu da je to jedan od prioriteta, to može u i ovoj simulaciji da nudi neku dozu optimizma. Ostalo je status kvo, a on ima svoje objašnjenje – i predsednik Srbije i premijer Kosova žele tenzije, na tenzijama čuvaju fotelje, predstavljaju se kao zaštitnici nacija, bez obzira što i Srbi i Albanci od toga imaju samo štete, to je kalkulisana igra, oni znaju gde su plafoni. Najveći deo je bio posvećen smanjivanju tenzija, da li je moguće da oružani sukob zapreti zbog bizarnih tema – registracionih tablica i ličnih dokumenata. To je naduvana stvar, planski. Evropska unija je anemična, bezidejna, nikakve nove ideje ne čujemo, možemo da se nadamo da će neka vrsta proboja biti načinjena iz Vašingtona“, ocenjuje Jakšić.

Bogdanović ponavlja da su na terenu tenzije visoke i da je narod uplašen.

„Iščekuju da se reše pitanja tablica i dokumenata. Vreme nam curi, nemamo mnogo vremena, ne do 1. septembra nego da ne bismo mogli da dozvolimo luksuz da dođe do eskalacije. KFOR je pojačao svoje prisustvo, to se može videti, živim blizu administrativnog prelaza Jarinje, bukvalno na svakih pola sata helikopteri kruže i kontrolišu situaciju. Živimo u nadi da ćemo moći slobodno da se krećemo i da gradimo budućnost, ovo što se dešava nikome dobro ne može doneti, zato i jesmo za kompromis i da napokon počnemo da planiramo svoju budućnost na Kosovu“, zaključio je Goran Bogdanović.

Spoljnopolitički komentator kaže da najjači kanal komunikacija na Prištinu imaju SAD i da ako se vratimo na Zajednicu sprskih opština (ZSO) onda tu Amerinakci mogu da naprave proboj, ali da oni svog saveznika, kako je rekao, neće pritiskati.

„Glavni pritisci su na Beograd koji se u značajnoj meri podmeće, pitanje dokumenata ili tablica je moglo da bude izbegnuto reciprocitetom, zašto to nije urađeno? Tvrdoća u Beogradu, a onda očekujete da neće biti tvrdoće u Pričtini, Kurti je tvrđi od svojih prethodnika, nije lak pregovarač, ali to treba imati u vidu, zamoren sam stalnim ponavljanjem formule da rešenje mora kroz da bude kroz dijalog, to lepo zvuči, ali šta učiniti, kako napraviti proboj, rešanja i vizije Beograde i Prištine su nespojive, dokle stvari mogu da se reše treba ih rešiti, ali ne vidim da tu je moguć bilo kakav kompromis. Kada gledamo pregovore – žali boze kerozina i hotelskih troskova, jer nikakvog rezultata nema“, kazao je Jakšić.

Komentari (68)

Vidi sve komentare