Gosti N1: Briselski sporazum je umro, Orlić da raspiše izbore na severu Kosova

Vesti 07. nov 202210:49 53 komentara
Kosovo
tanjug/AP Photo/Bojan Slavković

Narodni poslanici Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke i Slaviša Ristić iz poslaničke grupe "Ujedinjeni" ocenili su posle izlaska Srba sa severa Kosova iz inistucija na KiM da je Briselski sporazum "mrtav" i da bi predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić trebalo da raspiše lokalne izbore na severu. Oni ocenjuju da je izlazak Srba iz institucija logičan korak pošto je to jedini način da dođe do resetovanja odnosa Beograda i Prištine i da se krene u iznalaženje novih rešenja za četiri opštine na severu. Ristić kaže da postoji bojazan da će biti propuštena ta šansa, da će sve otići "ponovo istim putevima" kao i ranije, te da se nada da nije samo u pitanju težnja da ljudi iz Srpske liste na neki način "operu obraze i nabilduju patriotske mišiće". I Rašković Ivić i Ristić kritkovali su Vučića koji u obraćanju javnosti, ali ni poslanicima nije rekao ništa o sadržaju novog nemačko- francuskog predloga o Kosovu.

Povezane vesti

Rašković Ivić ocenila je u Novom danu N1 da poslednja tri dana imamo aktivnosti na dve ravni – izlazak predstavnika Srba iz institucija, za šta se njena stranka i zalagala da Srbi ne budu u prištinskoj vladi koja 10 godina odlaže formiranje ZSO, čime je Srbija „evakuisana sa severa KIM“.

„Na drugoj ravni imate potpisivanje sporazuma sa Kurtijem u Berlinu, gde ga Brnabić potpisuje uz kosovsku zastavu sa Kurtijem koji predstavlja Kosovo kao državu“ rekla je Rašković Ivić i podsetila da je u pitanju sporazum o slobodi kretanja, a sutradan kada je Vuk Jeremić pokušao da uđe na Kosovo i poseti naše ljude, to mu nije dato.

Izlazak Srba iz institucija zbog problema oko primene tablica RKS, za Rašković Ivić je logično jer tablice nisu samo tablice, kao ni što pozivni broj nije samo pozivni broj, jer su to elementi suvereniteta. I lične karte su element suvereniteta, naglasila je.

„Umro je Brisleski sporazum, on više ne postoji“, istakla je poslanica NS i dodala da stvari treba resetovati i krenuti iz početka u iznalaženja novih rešenja za ove četiri opštine na severu. „Evo, ja bih pozvala Orlića da raspiše izbore u te četiri opštine jer nakon deset godina Srbije je sve manje na KIM“, rekla je Rašković Ivić i dodala da Srbija za to vreme nije dobila ni „mrvu“ zvanu ZSO.

Na pitanje kako može da raspiše lokalne izbore na Kosovu, ona kaže da je to pravno moguće jer je po rezoluciji SB UN 1244 KiM sastavni deo Srbije.

„Ovim riskiram da više ne mogu da odem u Dečane na hodočašće, ali držim to u ovom trenutku jednim od dobrih rešenja, ne mogu opštine da ostanu obezglavljene“, istakla je Rašković Ivić i dodala da strahuje da se ne desi da narod bude izmanipilisan, i da im neko posle svega kaže da se vrate u institucije, „da se vrate, poližu sve to, sagnu glavu, rep među noge…“

„Bojim se da se i ova šansa ne iskoristi za promociju SNS i Srpske liste

Slaviša Ristić, koji je sa KiM, prenosi da je ogromna većina Srba na Kosovu za izlazak iz institucija Prištine, ali se boji da je taj čin kasno došao.

Prema njegovim rečima, došli smo u situaciju kada je to jedino sredstvo da Srbi stvore uslove za ozbiljnije pregovore.

Ristić ukazuje da se ovde radi o goloj činjenici da smo Briselskim sporazumom predali sve svoje institucije – sudstvo, tužilaštvo, imovinu, energetiku…I sve to ni zašta smo dali, a šta smo dobili – maglovitu priču o ZSO, dodaje.

Suština je, kako dodaje, da institucionalno rešenje i razgraničenje između Srba i Albanaca mora da postoji ili nema života.

„Da li će se raspisati srpski lokalni izbori, za šta se zalažem ili će biti neko novo kompromisno rešenje neka vreme pokaže“, rekao je Ristić.

On kaže da na severu i dalje postoji privremeno administriranje, da postoje privremena opštinska veća koja je formirala vlada Srbije i koji i dalje rade po zakonima Srbije, a da postoje i rokovi u kojim bi trebalo da se raspišu izbori.

Ristić navodi da i običan narod misli da je to demokratsko pravo Srba na Kosovu i postavlja pitanje otkud Albancima pravo da nam to pravo oduzmu jer oni nikada nisu živeli na severu Kosova i nemaju tamo svoju imovinu, u pitanju je potpuno etnički čist prostor. „Ne vidim njihovo pravo da upravljaju našim životima i moraju to da nam dozvole“, rekao je Ristić.

On je naglasio da je ZSO samo prazna ljuštura i zapitao zašto naša vlast nije prvo tražila da se formira ZSO, „pa onda ostalo da damo“.

Povodom sporazuma s Kurtijem koji je potpisala brnabić, Ristić kaže da nažalost to imamo svih ovih godina da se sporazumi potpisuju ispod očiju javnosti. Činjenica je, dodaje, da je premijerka potpisala sporazum sa državom koju Srbija ne priznaje.

„To je šizofrena politika, ali šta mi tu možemo“, kaže.

On je istakao i da se boji da će sve biti po starom ako Priština odloži preregistraciju i pojave se nove najave o formiranju ZSO.

„Bojim se da se i ova šansa ne iskoristi za promociju SNS i Srpske liste, a mi i dalje da ostanemo da živiimo u getou na prostoru KiM“, naglaiso je Ristić.

Šta znači Vučićevo ćutanje o francusko-nemačkom predlogu?

Sanda Rašković Ivić istakla je da je kada je bila sednica o Kosovu o izveštaju kancelarije za KiM, Narodna stranka predložila Vučiću da napiše pisma predsednicima Kine i Rusije da se uloži veto ako Kosovo hoće da uđe u UN. „Ovo je krajnji momenat da se to uradi pre nego što se ide u resetovanje odnosa, pogotovo što ne znamo šta je u nemačko-francuskom predlogu“, rekla je poslanica.

Ona je dodala i da je juče očekivala da ćemo od predsednika saznati šta u tom dokumentu piše, šta se to nudi, šta je u tom papiiru prihvatljivo, a šta ne za Srbiju. Ipak, kako dodaje Sanda Rašković Ivić, mi o tom dokumentu saznajemo samo iz „proplamsaja“ izjava Dačića i Vučića, imamo samo određene kockice mozaika, a sve ostalo je prazno, što je, kako ističe, zgodan način da ljude držite u neznanju, a onda ih možete držati i u strahu.

„Svako do nas ima određenu zebnju šta tamo piše, šta je predloženo, dali će doći do rata ako mi to ne poslušamo…“, naglasila je Sanda Rašković Ivić.

Ne znamo, dodaje, ni šta smo odgovorili na taj predlog, kao da je ovo privatna firma, a u pitanju su „konfindenšal pisma“.

I Ristić kaže da je problem što narodni poslanici nisu upućeni šta piše u tom predlogu, kao i da iz medija saznaju da je Srbija navodno odbila taj predlog.

„Videćemo šta će vreme doneti, ćutanje je možda poruka da će doći vreme kad će taj predlog biti prihvatljiv za vlast, ali narod mora da zna šta piše u predlogu“, rekao je Ristić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare