Gosti N1: Čudno što je slučaj otvoren na zahtev Palme, izmestiti ga van Jagodine

Vesti 22. apr 202119:03 4 komentara

Marija Srdić iz Antifašisičke koalicije, osnivačica i direkorka Centra za podršku žena i Adrijana Radoičić Nedeljković iz nevladine organizacije Atina kažu za N1 da bi "slučaj Palma" trebalo da se vodi van Jagodine jer postoji nepovrenje u institucije.

„Formiranje predmeta je nešto što je minimum i bazična reakcija, ne bih previše hvalila tu odluku. Javnost insistira da se predmet izmesti u drugo tužilaštvo jer postoji bazično nepoverenje u institucije i u to da će moći da se bave ovom temom nezavisno. Shvatam one koji insistiraju na izmeštanju“, smatra Adrijana Radoičić Nedeljković.

Što se tiče same teme, Marija Srdić smatra da je dobro što je otvoren predmet, ali je čudno što je formiran na zahtev onoga koga terete.

Povezane vesti

„Način na koji se slučaj otvara je neobičan, postoje sumnje da bi postupak trebalo da se vodi u Jagodini. Ovaj slučaj je već neko vreme poznat, čuli smo i Igora Jurića koji je prošle godine govorio o političaru-pedofilu, prošla godina je bila prilika da otvori slučaj, ali su informacije curile pa se odustalo“, kaže Marija Srdić.

Ona dodaje da su političari nespremni da podnosu ostavke i preuzmu odgovornost.

„Ne verujem da će se to desiti. Prvooptuženi pripada vladajućoj koaliciji, treba videti kako se ponaša vladajuća stranka, nemamo oglašavanje premijerke Brnabić i predsednika Vučića. Zorana Mihajlović se oglasila, ali bolje i da nije, a ona je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Kada se bude osvrnula na svoje učinke, posramiće se te izjave, biće sigurno u top deset“, kazala je Srdić.

Adrijana Radoičić Nedeljković kaže da bi ostavka bila jedini način da se pokaže spremnost političkog vrha da razgovora na adekvatan način.

„Tada ćemo izbeći senzacionalizam kome svi svedočimo, jer su žrtve često izložene linču i medijskom nasilju pa se postavlja pitanje kako ćemo o tome govoriti u budućnosti ako se javnost pretvara u sudnicu i postavljuju se pitanja kako, kada i zašto je nešto prijavilo. Jedan od najvećih strahova žrtava je da li će im neko verovati, a zatim da li će biti izložene senzacionalizmu, medijskom linču, a to se i pokazalo i potvrdilo, tako da žrtve osećaju realan strah“, smatra Radoičić Nedeljković.

Marija Srdić kaže da je čula vest da su protiv Marinike Tepić 393 žene iz Jagodine podnele krivičnu prijavu i dodaje da već počinje odmazda prema nekom ko je temu započeo.

„Najslikovitije je da kažem da je Jagodina zarobljeni grad, stanovnici su zatočenici, boluju od Stokholmskog sindroma, mislim da su i te žene preplasene pa štite svog dželata“, ocenjuje Srdić.

Ona objašnjava na koji način bi trebalo ohrabriti žrtve seksualnog nasilja da slučaj prijave.

„Ženske organizacije pomažu žrtvama ne samo kroz pomoć i podršku, jer zagovaraju drugačije javne politike. Kod nas se olako govori o terminu politika, ne sme se govoriti o strančarenju, ali o politici treba da se govori. Ovo što mi danas imamo na sceni, kažu vam da je važno da prijavite, a onda su posle svi demotivisani. Najgore što nekoj ženi može da se dogodi je seksualno nasilje“, smatra Srdić, dok Adrijana Radoičić Nedeljković dodaje da je neophodna nulta tolerancija.

„Sve aktivnosti treba usmeriti da se žrtvama pošalje poruka i da se zaštite. To treba da bude poruka, a da samo usvajamo strategije, već da se promeni praksa, narativ i javni govor. Odgovornost za nasilje je na onima koji čine nasilje“, zaključila je Radoičić Nedeljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare