Gosti N1: Država mora da obezbedi siguran pristup stanu za sve

Vesti 10. jan 202210:24 > 11:54 7 komentara
Shutterstock

Uoči Nove godine, Ministarstvo građevinarstva i infrastrukture je rešilo da građanima omogući javni uvid u Predlog nacrta Nacionalne stambene strategije. Dokument je 20. decembra objavljen na sajtu ministarstva i dostupan je sve do 10. januara. Danilo Ćurčić iz Inicijative A11 i Jovana Timotijević iz organizacije "Ministarstvo prostora" smatraju da je strategija manjkava i da e rešava ključne probleme.

Timotijević kaže da se nalazimo se u situaciji u kojoj su nagomilani problemi – nepriuištivost stanova, velk broj građana koji ne mogu sebi da obezbede osnovno pravo na siguran dom.

„Država može da postavi ciljeve, mere koje bi rešile probleme, u Nacionalnoj srategiji imamo jedan netransparentan proces i imamo rešenja koja su u najmanju ruku slaba i neambiciozna, zanemaruju ključne probleme. Strategija ne ispunjava očekivanja, posebno u situaciji decenijskog rasta nepriuštivosti, čini nam se da je ključno da reagujemo“, poručila je.

Ćurčić je dodao da je Nacionalna strategija i suštinski i proceduralno manjakava.

„Mi smo u stambenoj krizi koja dugo posoji, donošenje dokumenta koji u narednih 10 godina treba da se bavi uzrocima krize i izlaska iz nje. Rešenja koja se nude su neadekvatna. Ne bavi se pitanjem besućništva, osobama koje ne mogu da ostvare pravo na stanovanje i koje moraju da spavaju na ulici. Brojni su slični problemi i nas brine da će biti propuštena šansa i da u narednih deset godina neće biti prilike da ozbiljno razgovaramo o problemima u oblasti stanovanja“, rekao je Ćurčić.

Timotijević je dodala da vidimo nastavak i produbljivanje stambene nejednakosti i dalji rast nepriušitvosti.

„Trž ima apsolutno dominantnu ulogu u regulaciji cene stanovanja, kada dobijemo izveštaje RGZ, uvek se iznenadimo  kad vidimo koliko cene rastu. Država može da bude glavni grač u kreiranju alternative takvom tržištu“, kaže.

Navodi da startegija donekle pmrepoznaje da je priuštivost problem, ali ne uzima sveobuhvatno problem beskućništva.

„I socijalno stanovanje se nalazi u strategiji, ali kada pogledate ciljeve to ne dolazi ni blizu potreba na terenu za neprofitnim stanovima. To nije dovoljno i važno je da bi država morala dugotrajno da se bavi povećanjem priuštvosti, ne samo tako što otvara stambeni fond, mora da stvara i druge alternative. Nedostatak političke volje da se zadire u tržište, neophodno je da se tržište reguiše, jer to nije bilo kakva roba već osnovna potreba. Država mora da obezbedi siguran pristup stanu za sve“, rekla je Jovana Timotijvić iz Ministarstva prostora.

Danilo Ćurčić smatra da se taj dokument donosi „samo da bi bio donet“, a ne jer držav prepoznaje probleme.

„Mi govorimo o dokumentu koji treba da se bavi pitanjima kako svaki građanin može da ostvari pravo na stan. Mi imamo samo 10 odsto stanovništva koje može da obezbedi stan putem kredita. Dokument se ne bavi ničime više sem ovih deset odsto koji mogu da kupe stan na kredit. Ovih devedeset odsto da sačeka nasledstvo ili da zauvek ostanu podstanari. Ovaj dok da se ne posmatra kao forma, već kao suštinski dokument kako će se država baviti ptanjem stanovanja. Poslaćemo primedbe na 17 strana, pozivmo minisra Momirovića da ga povuče“, kaže Ćurčić.

Dosta se gradi u Beogradu i cene rastu, kže Ćurčić i podseća da je sve prepušteno tržištu bez intervencije države.

„Mi vidimo da samo deset posto građana može da reši stambeno pitanje. To nam govori da mere nisu dobre. Mi nemamo rešenje za rastuće cene stanova i strategija ne nudi adekvatna rešeja za zaustavljanje rasta. Predložili smo da se produži rok za raspravu, jer se ovo ne može nazvati javnom raspravom, u periodu odmora postavljanje dokumenta u najkraćem roku je neadekvatno i neće omogućiti učešće javnosti. Uputićmo zahtev da se povuče dokument, mi ne znamo ko su članovi radne grupe, da se oforomi nova radna grupa i oderedi neki rok u kome će se raditi na dokumentu. A ne dase usvaja u ishitrenoj proceduri, ako smo čekali četiri godine, može da se sačeka još malo“, rekao je Čurčić.

Timotijević dodaje da je loša praksa da se „ono malo javnog fonda“ dalje otuđuje i prodaje.

„Javni fond je jedan od ključnih resursa i država već decenijama ima manjak ulaganja i ona i dalje predviđa otkup stanova, i smanjenje umesto uvećanje. Isključuje kao mogućnost da se otukp izbaci kao mera, a da se radi na tome da se javni stanovi daju u siguran zajam. Tako se fond dugoročno čuva i uvećava“, smatra Timotijević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare