Gosti N1: Ekologija pitanje opstanka, jedina šansa u solidarnom udruživanju

Vesti 15. jun 202110:53 > 11:37 6 komentara

Gosti N1 Branislav Grubački iz Novog optimizma i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta saglasni su da je ekologija pitanje opstanka i da je zato top tema u društvu.

„Vlast je uzurpirala sve teme, ekologija je samo jedna. Neće dopustiti da se taj monopol relativizuje učešćem drugih aktera. Meni to nije čudno, jedina šansa je u solidarnom udruživanju protiv vlasti, jer ona nam neće dozvoliti da dišemo slobodno, pijemo člistu vodu, da sačuvamo čistu zemlju. Bez jednog opšteg fronta nemoguće je pričati o stvarima pojedinačno“, smatra Grubački.

Voštinić dodaje da su njega i Lokalni front zvali na mnogo protesta i da im je važna podrška, ali da su im govorili „da protest ne politizuju“.

„Politizacijom se smatra svojatanje u onom najgorem smislu, da se nešto zloupotrebi od neke pažnje ili da ne potpadne pod koruptivnu prirodu politike. A u stvari politizacija znači uvođenje u javni prostor i na mesta gde se o tome odlučuje. Tako da svaki problem mora biti politizovan ako mislimo da ga rešimo“, kaže Voštinić.

Povezane vesti:

Na tvrdnje premijerke da se iza ekoloških protesta nalazi politička elita, Grubački je rekao da sreće ljude koji se bave ekologijom i da je bio prisutan na mestima gde su se pobune dogodile.

„Reva je do te mere probudila ljude da se i neko ko nije bio aktivista uključio u protest. Imamo Novi Sad na vodi, napravili smo neformalnu grupu da probamo da se izborimo da se generalni urbanistički plan izmeni i da se na mestu Dunavca ne izgradi neka tvorevina kojoj tu nije mesto“, rekao Grubački.

Voštinić dodaje da sada kada je naišao talas interesovanja za ekologiju desilo „zaprljanje“ u prostoru organizacija koje se time bave.

„Stvorile su se fantomske organizacije koje nemaju ekspertizu u toj oblasti, koje su počele baš zbog te namere da se ogrebu o materijalnu korist, da nekako dođu do javnog prostora. Na jedan grub način se odnose prema tako prefinjenoj temi, prave neke multilateralne sastanke i relativizuju uloge u rešavanju ekoloških problema. Žao mi je organizacija koje su ekološki stručne, otima se tema i sklanjaju se sa strane. Ne radi se o političkoj eliti, osim o onoj eliti koja bi trebalo drugačije da vodi računa o zemlji“, smatra Voštinić.

Voštinić dodaje da se ljudi na terenu, kojima je ugrožen život zbog zagađenja ili potencijalno izgrađenog rudnika, plaše.

„Ko se bude okoristio o taj strah treba da se sramoti, ko ostane nem na to nije sugrađanin tim ljudima“, dodaje.

Grubački je naglasio da su u Zrenjaninu „napadnuti“ voda, vazduh i zemlja.

„Vazduh preko investicije pravljenja guma na najplodnijoj zemlji koja je data Kinezima, onda je zemlja data Tenisu na 30 godina, a investitor sa jednom od najprljavijih tehnologija se nije pojavio, pa je tu i fabrika vode. Te stvari nisu sticajem okolnosti stigle u Zrenjanin, to je političkom odlukom doneseno. Nije kineski vlasnik robne kuće rešio da napravi fabriku, već je političkom odlukom doneseno da Zrenjanin bude ogledno dobro. Političkom odlukom je sprečeno da jedna ozbiljna firma napravi fabriku vode, već je napravljen dogovor s lažnim Italijanima“, kaže Grubački.

Na pitanje da li ekologija kao tema može da ujedini opoziciju, Grubački je rekao da želi da se to dogodi, dok Voštinić kaže da ujedinjenje oko neke teme ne mora da znači ujedinjavanje.

„To je krupna tema koja bi mogla da ujedini sve ljude koji shvatau da imamo veliki politički problem. Pa Vučić sam motiviše ljude, on je doveo kinesku fabriku u Zrenjanin, sama činjenica da on promoviše sve te investicije i da ih svojata kao njegovu političku agendu nama daje pravo da budemo protiv njega“, rekao je Grubački.

„Uvek kad je vlast htela da se sakrije iza naroda onda je krala izbore i rapsisivala referendume. Ujedinjavanje stavova oko neke teme ne mora da znači ujedinjavanje. Nisam za bilo koju vrstu ujedinjenja jer to znači da ostajemo nemi i slepi na one osobine organizacija sa kojima se ujedinjujemo a koje će doneti štetu društvu. Možemo biti zajedno protiv nečega, ali sam protiv ujedinjenja. Jer protiv vlasti su i kriminalci, a ja sa tim kriminalcima ne bih da sarađujuem“, poručuje Voštinić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare