Gosti N1: Evropska politička zajednica je sumnjiva, loša, ali i opasna ideja

Vesti 06. okt 202222:38 5 komentara
N1

Novinar Slobodan Stupar i narodni poslanik i profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Đorđe Pavićević u emisiji Newsnight na TV N1 komentarisali su prvi samit u Pragu i uopšte koncept Evropske političke zajednice (EPZ), navodeći da je to "sumnjiva", "opasna", ali i "loša" ideja. Osvrćući se na najnovije "varnice" između Beograda i Zagreba, a povodom ruske nafte za Srbiju koja ne bi išla Jadranskim naftovodom (JANAF), gosti N1 kažu da je to predvidiv scenario, dosadan, i da Vučić Hrvatsku vadi iz rukava kad mu odgovara.

Pavićević kaže da je ideja političke unije, još od kada ju je francuski predsednik Emanuel Makron plasirao, bila krajnje sumnjiva, ali i opasna, jer „tretira neke teme, ali one političke, koje su nama važne – demokratizacija, vladavina prava – to njih ne interesuje, ali ih interesuje energija i bezbednost“. Smatra da će to biti forum za rešavanje problema sa zemljama koje nisu EU. Tu je Turska i zemlje koje su daleko ili odustale već od bilo kakvog priključivanja EU, tamo će se pretpostavljam dešavati mnoge značajne stvari za nas, ovo sa energijom je samo jedna od stvari, ali koju smo i znali i mislim da se tu ništa dramatično nije desilo, kaže sagovornik N1.

„Opasno (u toj ideji) je to da možemo imati vlade koje će isporučivati neka rešenja, a to kako mi živimo i šta se dešava ovde – neće nikog interesovati. Ukratko,  možemo imati bilo kakav režim – ukoliko je dovoljno kooperativan da sarađuje na tim međunarodnim problemima – energetika, bezbednost, migracije… Energija Kosovo, sankcije Rusiji, to su dominantne teme“, navodi profesor FPN.

Novinar Slobodan Stupar kaže da je politička unija još jedna od loših ideja EU i da bi možda trebalo pitati SAD šta misle o tome. Navodi da postoji „večito odlaganje“ ulaska u Uniju, podsećajući da je 2004. godine u Solunu odlučeno da će maltene ceo Balkan do 2012. ući u EU, a od tada je prošlo 18 godina. „Amerikanci su gazde Balkana, to ne smemo da zaboravimo. U Balkan su najviše investirali Amerikanci. Oni su ratovali na Balkanu, oni su potrošili tomahavke i ostale rakete, bombardovali oko Kosova i Bosne… Od Jalte naovamo – to je njihovo. Nije Nemačka slobodna – to je američka  teritorija. Nemačku je napravila Amerika. Ovaj ovde ambasador (Kristofer) Hil je mnogo bitniji od nemačkog kancelara i to je nažalost tako – to što Evropa neće da se pomiri s tom istinom, to je njihov problem“, kaže Stupar.

Povezano:

Navodi da „uvek moramo da gledamo na Amerikance“. Kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić naročito gleda šta Amerikanci rade i kažu. „Jer on je u njihovim rukama, i ako kažu – „dečko, nisi nas zadovoljio“, napraviće novu opoziciju, kao što su napravili onu za 5. oktobar – isto su je Amerikanci pravili“, navodi gost emisije Newsnight.

Pavićević pretpostavlja da je Vučić računao na to da može da igra na to neslaganje između Amerike i Evrope. Čitava ta ideja otvorenog Balkana spram Berlinskog procesa je imala tu dimenziju, jer su je Amerikanci podržali od samog početka, dodaje. Pavićević kaže da ipak, kada dođu krizni trenuci, onda oni vode istu politiku, ali kada treba sređivati stvari, plaćati i izdržavati, onda Amerikanci to prepuste Evropljanima da reševaju. Njihovo prisustvo će se, kako pretpostavlja Pavićević, intenzivirati kada na dnevni red dođu neke važne teme i strateške odluke, koje će imati dugoročne posledice – kao što je napr. status Kosova, da li će biti raskid s Rusijom ili ne…

Stupar: Vučić na prijemu kao 13. prase

Stupar se osvrnuo na snimak sa prijema nakon današnjih sednica u Pragu koji je video i navodi da, kako kaže, svi stoje u nekim društvima, a da jedino sa Vučićem nije niko i da „deluje kao 13. prase“. Rukovanje s liderima su protokolarne stvari, ali kad razgovaraju opušteno, sam je i to je tužno, dodaje. „Njega niko ne tretira, čak ni brat Orban koji je glasao da mi ne možemo da dobijemo rusku naftu“, kaže Stupar.

Pavićević ocenuje da je sada problem što su stvari došle „blizu zida“ i produžavanje od mesec dana (odluka o tome da li će Srbija moći da uvozi rusku naftu – odložena za 1. decembar) vidi više kao neki svilen gajtan koji se polako steže.

Kad Vučić Hrvatsku izvlači iz rukava…

Što se tiče „varnica“ sa Hrvatskom, Stupar navodi da mu to izgleda kao afera sa Jasenovcem. On (Vučić) vuče Hrvatsku iz rukava i to ode u grupu gde su hrvatski novinari i napravi tako događaj – on se bavi marketinškim knjigama i manipulacijom medijima, on je to doktorirao, ocenjuje gost Newsnight-a. „Šešelj mi je govorio svojevremeno: znaš šta mi kaže ovaj mali – da imam deset televizija, ja bih tebe sada ubedio da je noć, a ne dan“, preneo je Stupar šta mu je rekao nekada lider radikala.

Pavićević kaže da sa drugim nekim državama imamo veće probleme nego sa Hrvatima. „Moć države poput Hrvatske da proizvoljno postavlja neke „rampe“ nije preterano velika, ako nema nekih konkretnih problema, ali on radi to jer je najlakše udariti na Hrvate, a tu je i Vulin – taj scenario smo gledalo toliko puta, da je prosto dosadno i predvidivo“, navodi profesor FPN. Pavićević primećuje da je juče u medijima akcenat stavljen na njegove sastanke, a da o ovom „setingu“ koji se danas dogodio, nije bilo reči.

Da li se Dodiku bliži politički kraj?

Hiljade građana, predvođenih liderima opozicije u Republici Srpskoj protestovali su na Trgu Krajine u Banjaluci, zbog, kako navode, izborne krađe na izborima održanim 2. oktobra. Opozicione stranke u RS tvrde da su na izborima u nedelju pokradeni za najmanje 60.000 glasova, navodeći da neće prihvatiti izbornu krađu i prekrajanje volje naroda.

Stupar navodi da ako događaje posle izbora u BiH potpomažu Amerikanci – u smislu optužbi za krađu i nepravilnosti – da to može jako da utiče na samog Dodika, „ako ništa drugo može da ga oslabi“.

Pavićević kaže da sve što se dešava ovih dana pokazuje jednu stvar, a to je –  „koliko je teško smeniti ovakve diktatore kakav je Dodik u RS, kada ljude koji raspolažu svim resursima u jednoj državi“. Čak i taj gubitak podrške od Vučića nije bio dovoljan da vi sprečite njega da proglasi pobedu, zaključio je Pavićević.

Komentari (5)

Vidi sve komentare