Gosti N1: Glavni problem nekažnjivost napada na novinare, u medijima je haos

Vesti 03. maj 202118:43 0 komentara

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević kaže za N1 povodom Dana slobode medija da je glavni problem u Srbiji nekažnjivost napada na novinare. "Za koliko napada znamo, a koliko njih je dobilo sudski epilog", pita se Gligorijević. Novinar Vukašin Obradović kaže da se uslovi stalno pogoršavaju i da su mediji izloženi pritiscima različitih vrsta.

„Iznova se iznenađujemo onim što nam vlast priređuje. Živimo u uslovima koji se godinama pogoršavaju, a mi stalno ponavljamo kako smo isloženi ekonomskim, finansijskim pritiscima, Kada je reč o slobodi medija, ništa se nije desilo, nastavljaju se pritisci, sužava se nivo informacija koje dopiru do građana“, smatra Obradović.

Povezane vesti:

Gligorijević navodi da Fridom Haus, Reporteri bez granica i svi ostali vrlo jasno kažu koji su to problemi u Srbiji.

„Kada je reč o poglavlju 35 (o normalizaciji odnosa sa Kosovom), Srbiji će mnogo lakše biti da zatvori to poglavlje, nego poglavlja 23 i 24 (o vladavini prava). Haos je u medijima, ali i u drugim oblastima. Imamo posla sa vlašću koja zapušava svaki kanal kritike, ne preza ni od čega. Mi smo dužni da naglasimo da je kolegama na lokalnom nivou posebno teško. Međunarodna zajednica obraća pažnju, samo to pitanje još nije došlo na red“, kaže Gligorijević.

Obradović je saglasan da je situacija u medijima na lokalu posebno teška i da su lokalni mediji gotovo potpuno uništeni.

„Privatizacije, pritisci, ekonomsko iznurivanje… Ima desetak medija koji jedva preživljavaju, to karakteriše situaciju na lokalu. Ja sam duboko ubeđen da vlast želi da reši poglavlje 35 u medijskoj tišini, što bude bliži taj trenutak rešavanja, pritisci na medije biće sve veći. Tek kad se dođe do Kosova biće izliva besa prema svima koji kritički misle“, kazao je Obradović.

Gligorijević komentariše praksu pravljenja medija koji liče na medije kojima se veruje.

„Čovek koji stoji iza „falsifikat“ portala je dobio 2 miliona dinara, što je 20 ili 30 odsto za sufinansiranje medija u Kragujevcu. Zatim imamo i slep tužbe, koje pogađaju lokalne medije, za neke od njih je naporno da napišu podneske na tužbe, jer to je jedna novinarska plata, a to je samo nešto što je formalnost i prethodi sudskom procesu. To je jeziv pritisak na one koji nisu moćni. Cilj onima koji podnose tužbe nije da ih dobiju, nego da tuže da bi zastrašivali one koji bi nešto slično uradili. Zastrašivanje skopo košta one koji su tuženi“, ocenjuje Gligorijević.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u pisanoj izjavi povodnom Dana slobode medija rekla je niko nema prava da etiketira i deli novinare, pogotovu ne da njihovu podobnost određuje na osnovu redakcije u kojoj rade.

„Takav odnos vodi ka urušavanju jednog od stubova demokratskog sistema čiji su oni nosioci“, navela je Gojković u pisanoj izjavi, koju je prenelo Ministarstvo. Obradović kaže da ta čestitka deluje cinično.

„Mi se u Srbiji delimo na novinare koji profesionalno izveštavaju i na propagandiste. Ono što je ključno, novinare u Srbiji deli vlast. Ako niste u medijima koji su po volji vlasti rizikujete hajke, pretnje, da radite za male plate“, zaključio je Vukašin Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!