Gosti N1: Gubimo šta god da odlučimo, Vučićevo obraćanje – razvučena monodrama

Vesti 07. maj 202211:29 > 12:19 55 komentara
N1

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Zoran Stojiljković rekao je gostujući na N1 da mu obraćanje predsednika Aleksandra Vučića sa stanovištva izvedbe deluje kao razvučena monodrama. "Od melodramatičnosti do projektivnih i marketinških obećanja, do onoga što je njegova standardna igra, koja izgleda kao infantilno svađanje sa nekim koga nema", kaže profesor. Komentarišući isto obraćanja predsednika države, novinar Nedeljnika Dušan Telesković kazao je da je bilo očekivanja da ćemo se odrediti prema sankcijama Rusiji, ali da nismo čuli ništa eksplicitno. "On je rekao da Srbija ostaje na putu 16 tačaka sa Saveta za nacionalnu bezbednost, koja znači neutralan put, rekao je da se neće uvoditi sankcije, ja mogu da razumem, čini mi se da je procena, da Srbija gde god da se odluči da će imati još veće problema, pre svega zbog gasa, ali i radnih mesta koja dolaze od evropskih kompanija, šta god da uradite - gubite i dolazite u težu poziciji, na toj liniji će Vučić pokušati što duže da igra", ocenjuje Telesković.

Stojiljković kaže da živimo u režimu gde između vođe i građana nema posrednika i pita da li se neko seća da su bili izbori pre mesec dana i šta će sa njima biti.

„Neki ministri služe da kažu šta vođa neće da kaže – čitaj Vulin. Neki drugi su anonimusi, jedva da će ih neko zapamtiti, koliko se tih ministara sećamo iz Vlade kojia još traje. Politička uslovljavanja su tolika da neko ko je geografski unutar Evrope mora da se okrene evropskim integracijama, ovaj narod je protiv NATO, ne toliko protiv EU integracije, mesecima morate da ubeđujete ljude da su najveći partneri ljudi sa Zapada. Evropska unija je najbolja varijtana bez konkurencije, ali Zapad je licemeran – igra moći iza koje stoji Amerika. Vučić je stvarao godinama prorusko opredeljenje, režim je negovao prorusko opredeljenje, prilično je u nevolji, izaći će on iz toga. Najveće krize poput ove, često zaboravljamo, su prostori u kojima se otvori portal za velike promene – da se manemo populističke vlasti koju imamo, da se prisetimo koja su se društva najviše razvijala, to su ona koja imaju snažne institucije, kompetentne elite, koje su odgovorne i treće, koja imaju aktivne građane, koji ljubomorno čuvaju svoje interese“, kazao je Stojiljković.

Povezane vesti:

Telesković kaže da se sa formiranjem Vlade odugovlači jer u diplomatiji postoji pravilo da niko ne pritiska zemlju koja nema Vladu.

„Druga komponenta je da on nema posrednika, ali se sada to drastično promenilo, imamo opoziciju, parlament bi mogao da postane mesto za raspravu u važnim stvarima. Došlo je na naplatu ono što nije urađeno za 10 godina vlasti Vučića, kada svet očekuje da se odrediti, vi nikom ne možete da kažete ne, a na nemate posledice. Za 10 godina naprednjačke vlasti svaka institucija je razorena, zamislite nuklearne elektrane sa partijskim zapošljavanjem. Vučić voli da priča kako će ući u istoriji, pre će on da uđe u neka druga dokumenta, procesno-pravna. Mi smo kroz istoriju mnogo puta morali da se određujemo na istok ili na zapad, u ovom trenutku je pitanje da li ruska stolica postoji, Rusija je sama rekla da se okreće Istoku, to je potpuno jasno“, rekao je Telesković.

Profesor Stojiljković kaže da je veliko pitanje da li će Dačić biti u novoj Vladi.

„Mislim da će se pomeranje u vlasti napraviti. Nisam sa ulogu autošoviniste, podređivanje nečijem diktatu. Opozicija mora da prestane da se svađa i miri, umorni smo od njih“, zaključio je Zoran Stojiljković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare