Gosti N1: I tehnička vlada može da uvede sankcije Rusiji, Srbija kupuje vreme

Vesti 21. apr 202210:40 5 komentara
N1

Vlada Srbije može da uvede neke sankcije Rusiji iako je u tehničkom mandatu, ali za neke krupnije političke odluke odugovlačiće se do formiranja nove vlade, smatra novinar i urednik portala European Western Balkans Aleksandar Ivković. Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić takođe ističe da vlada u tehničkom mandatu i dalje funkcioniše, na pitanje šta će biti ako Srbija bude odugovlačila sa formiranjem nove.

Pročitajte još:

“Očigledno naša vlada pokušava da kupuje vreme, ali nemam utisak da će joj to tolerisati dugo”, rekao je Ivković u Novom danu na N1.

Jelica Minić smatra da nije dobro ako vlast u Srbiji računa da će se rat brzo završiti, jer većina analiza prognozira da će potrajati, a EU je već napravila neke ustupke prema Srbiji, poput dopuštanja da nastavi da dobija naftu preko JANAF-a.

To što do sada Srbija nije stavljena pod sankcije u ovom ili onom obliku, pokazuje da postoji određeno razumevanje za situaciju u Srbiji, ocenila je Minić.

“Mi nemamo granicu sa Rusijom – srećom – i moramo da se uklopimo u naš istorijski ambijent”, kazala je ona.

Na pitanje kome je namenjena poruka ministra Aleksandra Vulina da je najavljena rezolucija Evropskog parlamenta kojom će od Srbije tražiti da uvede sankcije Rusiji “najbolji način da Srbija shvati da joj nije mesto u EU”, Minić kaže da Vulin poručuje ono što se misli na višem nivou.

Ona ističe da se pro-putinovski sentiment i dalje zvanično pothranjuje.

“Da li je to pregovarački ulog da se digne cena ustupaka koji se moraju napraviti, ili vodi zabrinjavajućem antagonizovanju građana Srbije sa EU, to je teško verovati. Aleksandar Vučić je dobio upozorenje od američkih senatora”, rekla je ona.

Kako kaže, senatori su prilikom posete Beogradu poručili da neće dozvoliti da se u svetu realizuju slične aspiracije drugih zemalja na način na koji je to uradila Rusija – što Minić čita kao upozorenje Srbiji po pitanju Kosova, BiH i Crne Gore.

“U svetu se odvija novo blokovsko svrstavanje”, kazala je predsednikca Evropskog pokreta.

Komentarišući naslove u pojedinim medijima da je “većina građana Srbije protiv ulaska u EU”, Aleksandar Ivković kaže da je pripreman teren za takvu reakciju javnog mnjenja.

“Taj pad popularnosti Evropske unije u Srbiji će vlast koristiti kao argument – ako nas pritiskate, opadaće podrška ulasku u EU”, ocenio je Ivković.

Minić, pak, navodi da je istraživnaje Ipsosa nedavno pokazalo da je polovina pristalica Srpske napredne stranke proevropski orijentisana.

Kako je kazala, u društvu ipak postoji svest o tome da Srbija pripada Evropi.

Govoreći o pritiscima na Srbiju, Ivković kaže da ne misli da će međunarodna zajednica istovremeno pritiskati Srbiju i po pitanju sankcija i po pitnaju Kosova.

“Mislim da će EU i SAD insistirati na sankcijama Rusiji”, rekao je on.

Govoreći o zastoju u dijalogu, kaže da se sada u pregovorima samo ponavljaju narativi – Srbija uvek poteže pitanje Zajednice srpskih opština, a kosovska strana insistira na priznanju pre razgovora o tehničkim pitanjima.

“Ja mislim da taj stav iz Prištine neće postići ništa i da ako su tako postavljene stvari ne treba biti previše optimističan o nastavku dijaloga”, rekao je Ivković.

Minić navodi da su tehnički sporazumi ljudima popravili živote po pitanju kretanja, sudstva, policije, ali je sada zategnutost u međusobnim odnosima na višem nivou.

“Od kad je Kurti premijer na Kosovu stvari su se promenile, tako da optužbe uglavnom idu na njegov račun”, kazala je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare