Gosti N1: Ponižavanje parlamenta, prošireni organ SNS-a koji hvali svog gazdu

Vesti 25. okt 202222:51 16 komentara

Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević i novinar Đorđe Vlajić ocenili su u emisiji Newsnight da je sednica Skupštine Srbije bila "ružna za gledanje i slušanje", da je ekspoze premijerke Ane Brnabić koja je ona iznela pred poslanicima bio "isprazan", a da je polemika obilovala hvalospevima Vučiću i nedopuštanju opozicionim poslanicima da upute bilo kakvu kritiku na račun vlasti.

Milivojević je naveo da je došao u studio N1 TV direktno iz Skupštine Srbije, i ocenio da imamo „logoreičnu premijerku koja je došla da upotpuni vreme i ne dozvoli opoziciji da bilo šta kaže“.

Povezane vesti

„Njene replike traju po 40, 50 minuta. S obzirom da Vučić ima rekord, i da kada je prvi put bio predsednik Vlade imao je ekspoze koji je bio dug šest sati, ovo je bio ekspoze koji je trajao sat i deset minuta. Tamo sedi 27 kandidata za ministre, a interesantno je da je ta sala za sednice projektovana tako da ima 20 stolica za ministre, a sada su po prvi put od kada sam poslanik morali da donesu rezervne stolice, maltene hoklice, i da prvi red ministara sedi na hoklicama“, rekao je Milivojević.

Dodaje da je Brnabić imala „isprazan ekspoze“, kao i da je imala hvalospev Vučiću, koji je bio „neprimeren i nepotreban“.

„Iz ispraznih monologa Ane Brnabić ne možete nijedan zaključak da donesete. Važno je da smo imali incident koji su inicirali poslanici vladajuće stranke. Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS veoma vulgarno je počeo da proziva poslanika Narodne stranke Borislava Novakovića. Rekao mu je: ‘Dođi, dođi’. Novaković je krenuo ka njemu. Ja nikada nisam video u životu uplašenog čoveka kao Milenka Jovanova“, rekao je Milivojević.

Vlajić smatra da Srbija ima vladu i parlament kakav su građani izabrali.

„Ovo što su naprednjaci upriličili povodom ekspozea ja doživljavam kao ponižavanje parlamenta. Prošli saziv je bio glavni, ili prošireni odbor SNS-a, a sada je to isto neka proširena sednica nekog organa SNS-a, koji služi da panegirično hvali svog gazdu. Ali, ima i nekih čudnih gostiju koji postavljaju čudna pitanja i kvare atmosferu, pa onda moraju da se svađanju sa njima. I onda se sve to pretvara u ponižavanje parlamenta kao institucije. Parlament bi trebalo da ima kontrolnu ulogu nad izvršnom vlašću, odnosno vladom. A šef države bi prema parlamentu trebao da bude nekakva persona koja predstavlja državu i da ima veoma ograničena prava. A mi ovde to nemamo“, naveo je Vlajić.

Prema njegovim rečima, današnju sednicu je bilo „jako ružno i gledati slušati“.

Ocenjuje da je ekspoze napravljen prema „naprednjačkoj matrici, koja je vrlo jednostavna: ‘Mi smo uradili nešto, ali to što smo uradili je popravka štete koju su napravili pre nas’. Vlajić konstatuje da se vlast ponaša kao da nije 10 godina na vlasti, i kao da nije već šesta vlada ovog režima.

„Ovo je ponižavanje najvažnijih državnih institucija“, poručio je Vlajić.

Kao jednu od najupečatljivijih stvari na današnjoj sednici, Milivojević je ocenio da su to biografije ministara, i dodao da „što je kandidat manje obrazovan, to mu je biografija bila sve veća“.

„Biografija Siniše Malog se nalazi na tri, četiri strane, a biografija Dane Grujičić, najobrazovanijeg kadra ove vlade je pola pasusa“, kazao je Milivojević.

Komentarišući ekspoze premijerke Ane Brnabić, Vlajić je rekao da ne vidi „kako će ono što je naznačeno kao crvena linija Vlade Srbije biti urađeno“.

„Ja bar nisam primetio dovoljne dokaze da vlada ima jasan put kako će te prioritete da ostvari, u energetici ili poljoprivredi“, istakao je Vlajić.

„Zamena teze i ruženje opozicije“

Primećuje da su se predstavnici vlasti danas obraćali građanima Srbije koji glasaju za trenutnu vlast , „da bi se učvrstila ta veza“.

„Oni grade na zameni teza i ruženju opozicije. Propagandna matrica je da postoji Vučić koji je sve, on je alfa i omega, a mi smo ovde da uradimo ono što je Vučić rekao. Oni štite Vučića kao ključnu figuru, a svi koje imaju primedbu na račun Vučića ili SNS-a su neprijatelji koje treba odmah eliminisati na ovaj, ili onaj način. I jako se žale da to što su naveli kao svoje uspehe, da se to dovoljno ne razume, nego se na to odgovara mržnjom. I to je ta matrica koju oni prodaju svojim glasačima“, napomenuo je Vlajić.

Milivojević smatra da se predsednik Srbije u svojim obraćanjima u javnosti obraća jedino i isključivo svojim glasačima, a da svi ostali „ne postoje“.

„Njemu su potrebni njegovi birači, i on ih ne posmatra kao ljudska bića, on ih posmatra isključivo kao procente“, naglasio je Milivojević.

Procenjuje da je problem za Aleksandra Vučića kada njegovi birači u skupštini čuju nekog od opozicionih poslanika kada javno uputi „nezgodno pitanje“ tipa: „Ko je ubio Olivera Ivanovića“?

„Oni tog trenutka gledaju u pod“, podvlači Milivojević.

Vlajić konstatuje da je problem Srbije što njene institucije rade „u nekom čudnom ritmu koji nije ni blizu uređene države i demokratski uređenog društva“.

Ukazuje da bez obzira na današnji ekspoze, narod u ovoj zemlji sednice gleda jako malo i da je „ispod porocenata isplativosti reklama“.

Govoreći o Zorani Mihajlović, kaže da „nije siguran da će se ispletati insajderske priče, jer kao što ona zna o funkcionisanju vlasti u Srbiji, i vlast zna o njenom radu“.

„Ovo meni liči na utvrđivanju gradiva i učvršćivanju pozicija za neku novu raspodelu, tako da gospođa Mihajlović na kraju ipak dobije neku ozbiljnu sinekuru“, naveo je Vlajić.

Milivojević kaže da je njenom konferencijom za štampu napravljena šteta njenoj stranci, kao i da to „do sada oni to nisu imali“.

„Ona je eksplicitno kazala da je SNS postala džuboks u koji se ubace pare, da bi se zaradilo još više para. A da su određeni ljudi pioni. Ali, u taj džuboks se ne ubacuju njene pare, ili pare Srpske napredne stramke, nego pare građana Srbije“, kazao je Milivojević.

Za današnji odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže da predstavlja – i pretnju i upozorenje.

„Ne bih se iznenadio, znajući šta se sve dešavalo u tim ministarstvima koje je ona vodila, a vodi ih od 2012. godine, da oni imaju ozbiljna saznanja šta je sve radila. A moguće je da je ona unapred obezbedila posao, za koji je uzela proviziju od neke velike kompanije, i sada nije u poziciji da to realizuje“, zaključio je Milivojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare