Gosti N1: Istraživanje pokazuje nezadovoljstvo, ali Vučić i dalje najpopularniji

Vesti 12. avg 202118:34 35 komentara

Istraživanje Demostata pokazuje da postoji nezadovoljstvo u velikom delu društva, kaže za N1 politikolog Dušan Spasojević. Programski direktor Demostata Zoran Panović kaže da raspoloženje građana postoji, ali da ne treba širiti lažne nade da je SNS slabija od opozicije ili da Vučić nije najpopularniji političar.

Povezane vesti:

Panović kaže da od opredeljenih birača na nivou republike Srpska napredna stranka ima 44,5 a Stranka slobode i pravde 8,3 odsto podrške, ali u Beogradu SNS ima 27,7 a SSP 13,3 odsto.

“Time se na neki način ta stranka izdvojila kao verovatno vodeća stranka opozicije, ali sa druge strane i vlast njih i njihovog lidera targetira”, rekao je Panović u Danu uživo na N1.

On je ocenio da je potpredsednica SSP Marinka Tepić “opoziciona zvezda” i da opozicija “ima šansu” u Beogradu, iako stranke vlasti bolje stoje.

Naglašava da je uzorak Demostatovog istraživanja od 1.200 ljudi reprezentativan za Srbiju ali ne toliko za Beograd, a na jesen će izaći sa konkretnijim i pouzdanijim podacima za glavni grad.

Dušan Spasojević smatra da istraživanje “pokazuje ono što je relativno realno i da podaci nisu toliko iznenađujući”.

“Ovo istraživanje pokazuje da postoji nezadovoljstvo u jednom velikom delu društva i da je samo pitanje da li će se i kako to nezadovoljstvo artikulisati”, rekao je on, dodajući da iz istraživanja ne treba zaključiti da je opozicija favorit u Beogradu.

Panović: Ni pristalice vlasti nisu oduševljene ovakvim parlamentom Srbije

Govoreći o drugim rezultatima istraživanja Demostata, Panović kaže da čak i većina glasača stranaka vlasti ne gleda blagonaklono na sadašnji sastav Skupštine Srbije.

“Ni pristalice vlasti nisu oduševljene ovim parlamentom, imaju 40 odsto podrške”, rekao je on.

Kazao je i da je podrška članstvu u Evropskoj uniji kod glasača “bojkot-opozicije” 68 odsto, ali da to podržava i više od 50 odsto pristalica SNS.

“Nekada se stiče utisak da su pristalice vlasti svi za Kinu, Rusiju, da niko nije za Zapad… Nije baš tako”, rekao je Panović.

Spasojević navodi da četvrtina birača SNS misli da je opozicija potpuno fer zastupljena u medijima sa nacionalnom frekvencijom.

On kaže da je “logično” da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude za opoziciju “težište borbe, kao što je na neki način Milošević bio”, ali da opozicija ne može rasti ako ne ponudi neku vrstu alternative.

Navodi i da je istraživanje Demostata pokazalo da bi tri odsto birača glasalo za ekološku stranku, ali ne znaju za koju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare