Gosti N1: Izjava Danice Grujičić sramotna, uvreda za kolege i porodice umrlih

Vesti 17. mar 202210:27 > 10:3742 komentara
Danica Grujičić
Izvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Pulmolog Dejan Žujović, doktorka Slavica Plavšić i Branko Nikolić, suprug doktorke Danijele Nikolić koja je umrla od posledica infekcije koronavirusa, najoštrije su osudili u Novom danu izjavu doktorke Danice Grujičić koja je negirala da je bilo koji lekar umro od kovida u poslednje dve godine.

Podsetimo, pojedine kolege Danice Grujičić smatraju da je time udarila šamar celokupnom zdravstvu u Srbiji, ali i članovima porodica umrlih lekara od kovida. Sindikat lekara sačinio je spisak od 147 umrlih kolega od korone.

„Takva izjava je veliki šamar, ne samo porodicama onih koji su izgubili nekoga tokom epidemije, nego je i doživljavam kao šamar svim onim lekarima koji još uvek oblače skafandere i odlaze u crvene zone, rade po čitav dan tamo jer njihova žrtva za zajednicu neće biti cenjena. Oni sada mogu da vide koliko će njihova žrtva biti cenjena i vrednovana… Ne znam šta bih rekao Danici Grujičić, možda bih je pitao da li je sramota? Da li sme da pogleda svoje kolege koje su provele dane u kovidu pod skafanderima, i da li je ona ikada obukla taj skafander“, rekao je suprug preminule doktorke iz Užica.

Dodaje da je imao prilike da se uveri u požrtvanost lekara koji su u crvenim zonama, kao i da „itekako razume lekare koji su na ‘frontu’, i koji izgaraju“.

On je naveo da je radni dan njegove supruge pre godinu dana počinjao od šest ujutru, a da se tokom rada trudila da osnuje kovid ambulantu – dok zaštitne opreme nije bilo.

Povezane vesti

„Moram da navedem njeno oduševljenje jednog dana kada je došla kući i kada je ispričala da je gospođa iz komšiluka donela u bolnicu punu kesu zaštitinih maski, koje je sama sašila. Vraćala bi se kući oko pet popodne, a i kada bi se vratila, na telefonu je bila do ponoći. Sve vreme j e bila suočena sa nerazumevanjem nadređenog generalnog direktora, a često je bio grub… Ona je u jesen 2020. godine u užičkoj bolnici počela da se leči od druge bolesti, i u bolnici je dobila kovid početkom decembra. Poslednjih sedam dana je bila hospitalizovana zbog kovida, i nakon toga je preminula“, kazao je Branko Nikolić, i dodao da je njegova supruga imala 46 godina.

Svedoči i da se direktor Zdravstvenog centra nije pojavio na komemoraciji koja je organizovana u njenu čast, kao i da se niko iz Kriznog štaba niti opštinskog rukovodstva nije pojavio na sahrani, niti je poslao telegram saučešća.

Doktorka Slavica Plavšić je kazala da je u izjavi Danice Grujičić „strašno“ ono što je izgovorila, ali i gestikulacija, kao i njen ton prilikom toga.

„To je vrhunac beščašća. Zaista strašno. To je juče bila glavna vest, i njena izjava nikoga nije ostavila ravnodušnim“, istakla je ona.

Pretpostavlja da je htela da pokupi neke političke poene, a da je postigla „revolt, ogorčenje i bes njenih kolega, ako i porodica preminulih lekara“.

N1

„Povredila je i one koji su preživeli, a ostali sa postkovid posledicama. Bukvalno nas je sve ponizila i jako uvredila“, naglasila je Plavšić.

Dejan Žujović je rekao da mu je „teško da reaguje na izjave ovakvih oblika života“.

„Reako bih joj – marš. To bi bilo najkraće. ne zaslužuje nikakve rukavice, baletanke, helanke niti finoću. Ja sam odgledao tu emisiju tri puta, i izvukao sam dva zaključka. Prvi zaključak o ovom obliku života je sindrom sluge koji se dokazuje svom gospodaru, pa ispada veće đubre nego što gospodar očekuje od njega. Drugi zaključak je da naši profesori nemaju blage veze o mjavnom zdravstvu u ovoj državi“, ocenio je Žujović.

Naglašava da ne želi da polemiše o toj izjavi, kao ni da Danica Grujičić tom izjavom „zaslužuje pet minuta njegovog vremena“.

Procenjuje da je ta izjava poslužila u predizbornoj kampanji, kao i da su gotovo svi mediji juče polemisali o njoj.

Dodaje da je tokom pandemije izgubio nekoliko kolega zbog posledica koronavirusa.

Na pitanje šta će da uradi ukoliko bi Danica Dujičić sutra postala ministar zdravlja odgovara: „Pa dobro, ja još uvek imam pasoš. Pa ako treba i otići ću. Skloniću se na neko vreme dok ova zemlja ne bude oslobođena od move ekipe i loših đaka“.

Komentarišući ukupan broj preminulih osoba od koronavirusa, uveren je da su nadležni krivotvorili podatke i da do javnosti nisu došli pravi podaci.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar