Gosti N1: Kako da deca ne postanu žrtve onlajn nasilja – ili počinioci

Vesti 11. dec 202112:13 > 14:35 11 komentara
N1

Treba komunicirati sa decom o sadržaju koji gledaju na društvenim mrežama, pratiti sadržaje koje dete prati, ali da to ne skrene u špijuniranje i tu vrstu kontrole, kaže sociolog Dalibor Petrović. Influenserka Dunja Jovanić takođe kaže da roditelji treba da gledaju sadržaj koji gledaju deca i ističe značaj vaspitanja.

„Uđite nekada na neki klip koji gleda, čisto da se proveri u kom pravcu to ide“, kazala je Jovanić u Novom danu na N1.

Sociolog Petrović kaže da su istraživanja sa školskom decom pokazala da jedan deo roditelja zaista špijunira decu, što ne bi trebalo da bude praksa jer narušava poverenje. On ističe značaj prevencije.

„Prevencija kreće od najranije uzrasta. Roditelji jako rano stavljau decu ispred tehnoloških sprava, govorimo o deci od dve, tri, četiri godine“, rekao je on i kazao da sa decom treba komunicirati o sadržaju koji gledaju na mrežama.

Pročitajte još:

Jovanić je naglasila da je bitno vaspitanje i navela da nikada nije ostavila ružan komentar na mrežama.

„Besplatno je da odustanete od toga da pratite nečiji sadržaj“, kazala je ona.

Na pitanje ko su nasilnici u digitalnom okruženju, Petrović kaže da su istraživanja pokazala da su žrtve često i nasilnici.

„Postoji jedna vrsta traumatičnog iskustva, ako osoba ne uspe da ga razreši onda prihvati taj model obraćanja“, rekao je on.

Dodaje da prostor za komunikaciju na internetu ima svoja pravila, da je jezik tu „radikalniji“ i da je to osobina medija.

„Sam medij vas podstiče na radikalnu diskusiju, zato što se u kakofoniji zvukova nećete čuti ako date umeren stav“, rekao je on.

Dodao je da suviše mala deca rano dolaze u kontakt sa takvim diskursom i da to na neki način treba sprečavati.

Govoreći o slučaju mlade influenserke Kristine Đukić, koja je izvršila samoubistvo, Dunja Jovanić kaže da je to mogla da bude ona ili neko od njenih kolega.

„Zamislila sam da sam ja ranije počela da se bavim ovim poslom, da sam imala 16 ili 17 godina. Sećam se koliko sam bila nesigurna – i dan danas sam prenesigurna“, rekla je ona.

Kaže da je sa kolegama pre dve godine radila mini projekat „Nije život instagram“ u kom su pričali šta im se sve dešava na mreži.

„Ja sam sad naježena. Niko na kameri nije rekao ono najstrašnije“, govori Jovanić.

Dodaje da bi nadležni organi trebalo da reaguju ranije, ali da ona nema poverenja u njih.

„Juče je jedna od influesnerki pisala kako joj je neka osoba dolazila stalno na kuću, a policija dođe i kaže – pa šta, nećemo da mu damo zabranu prilaska, ne živi u Beogradu“, kazala je.

Petrović dodaje da „živimo u društvu u kom je agresija sveprisutna“ i u „zagađenom medijskom kontekstu“.

Dodaje da je jedan od najvećih problema društva u Srbiji nepoverenje u institucije.

„Čak i kad idemo preko institucija tražimo vezu jer mislimo da nećemo regularnim kanalima doći do rešenja problema. To je posledica dugogodišnjeg razaranja društvenih institucija“, kaže Petrović.

Bez obzira na sve to, treba prijavljivati ono što se dešava, pogotovo ako se radi o ozbiljnim pretnjama, naglašava on i dodaje da je proganjanje nedavno postalo krivično delo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare