Gosti N1: Kulturološki genocid Pinka, REM se ponaša kao poslovni partner

Vesti 06. jan 202210:51 > 11:256 komentara
N1

Član privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski rekao je za N1, povodom eksplicitnih scena seksa prikazanih na televiziji Pink, da je izostanak reakcija na to moguć jer nismo dostili nivo kulture koje su dostigle demokratski razvijenije zemlje. "Ovo je ogrešenje o zakon, javnost očekuje momentalnu reakciju, ali nije stvar u tome već da se završi epilogom. Pink je i dobio jedno upozorenje povodom slučaja kada je izvređana Marinika Tepić, ali se čekalo mesec dana. Naše regulatorno telo se više ponaša kao poslovni partner komerecijalnih medija", rekao je Veljanovski. Istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović, ocenjuje da nije dozvoljeno da se ikada emituje takav sadržaj, a ako se i desi da je obaveza da se prekine prenos. "Kap u baruštini koja se zove Pink, decenije su u pitanju kako Pink truje građane regiona, to nije sada jedna greška, to je tradicija te televizije da urušava medijsku sferu, ono što rade je kulturološki genocid, uništavaju svaku civilizovnost gledalaca i to treba posmatrati i reagovati mnogo ozbiljnije nego što je jedna osuda koja će se možda desiti od strane REM", naveo je Prvanović.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović tvrdi da je snimak eksplicitnog sadržaja emitovan greškom, Veljanovski smatra da nije dovoljno da iz te medijske kuće stigne samo izvinjenje.

„To bi mogla televizija koja ima stalno dobar program, pa se nešto desi kao greška. U slučaju TV Pink se ne radi o grešci, mi u državi već decenijama imamo stalno otpor države da počne da radi po zakonima i standardima, borimo se da REM ne treba da bude državni organ. REM-u su vezane ruke jer se tretira kao državni organ, to sada na neki način ohrabruje ljude iz REM da se ponašaju kako se ponašaju. REM to mora da sankcioniše, regulatorni problem – opomena, upozorenje, privremeno oduzimanje dozvole i trajno oduzimanje dozvole, koriste se slabije sankcije, posle dve godine se brišu iz registra. Postoji postupnost u primeni tih mera, da su radili češće sa privremenim oduzimanjem dozvole onda bi se Pink i Hepi ponašali drugačije. Evo i crnogorsko telo želi da interveniše, Šešelj je vređao, što je strašno, ali prvo mora da reaguje naše regulatorno telo“, kaže Rade Veljanovski i dodaje da postoje neke opomene za TV Pink, ali da tih mera nema dovoljno.

„Pink, Hepi, Studio b, Palma – bilo je dovoljno prekršaja da se kumulativno mogu uzeti za trajno oduzimanje dozvole. Ako neka televizija prizna da je režimska, to je osnov da se oduzme dozvola“, kazao je Veljanovski.

Prvanović kaže da se Pink oseća zaštićeno, da je ta televizija egzekutiva propagandnog sektora vladajuće stranke, da REM sve gura pod tepih i da će se to nastaviti.

„To je sve smišljeno, ništa se neće promeniti, treba ići na najdrastičnije mere. Ne može odmah da se oduzme dozvola za rad Pinku, ali bi trebalo da se ide na zabranu rada 30 dana, posle toga ako ne unormale program onda momentalno treba zabraniti i ukinuti TV Pink. To se neće desiti, ići će se na varijantu da izreknu neku meru, da se samo malo spusti tenzija, da javnost ne reaguje sa drastičnijim merama. Predložio bih građanima da se napravi protest i da se zahteva od REM-a da poštuju zakon. Imamo manje od tri meseca do izbora, ako se ovako nastavi ta propaganda će biti besomučna, znamo gde je uzrok – na Andrićevom venca, predsednik najviše zagađuje medijski prostor“, kaže Prvanović.

Povezane vesti:

Veljanovski kaže da je novoformirano privremeno telo za praćenje medija konstituisano da bi se bavilo predizbornim procesom i da nema ingerencije na ovakve slučajeve.

„Razgovarali smo o vređanju Marinike Tepić, nije se radilo samo o govoru mržnje već je ona stavljena na čelo jedne izborne liste, pokrenut je postupak i završen. Mi nismo nadređeni, nemamo ingerencije, mi smo kontrolni, savetodavni organ, da pokušamo da se neke stvari poprave. Uputili smo precizne smernice medijima kako treba da se ponašaju, ne vidimo neke pomake, šta će biti rezultat rada tog tela teško je prognozirati. Nešto mora da se pokuša, ne znam šta je alternativa, nemam izluzija da će to telo moći mnogo da uradi. Uputili smo apel i političkim akterima, nemamo mesto gde će dijalog da se dogodi, uputili smo zahtev i medijima da zovu i jedne i druge i apel političarima da moraju da se sučele se onima koji drugačije misle, tu ja vidim našu ulogu. Nemam iluzija da ćemo sve da promenimo, svestan sam da sam preuzeo rizik, ali mislio sam da je to nužno“, ocenio je profesor Veljanovski.

Prvanović je drugačijeg mišljenja, kako kaže smatra da je bi bilo super kada bi Veljanovski napustio to telo.

„To je podvala režima, služi kao paravan za manipulisanje, druga polovina iz REM će da onemogući da se išta kvalitetno desi u medijskoj sferi do izbora, da se ogoli da imamo diktaturu, da režim ostaje na vlasti samo zahvaljujući podvalama“, kazao je Prvanović.

Veljanovski ističe da nije dovoljno samo promeniti kanal i da je to bežanje od problema.

„Mora da se menja ponašanje, mora da sazri svest da radimo kao kulturna sredina, da ne možemo da se povodimo interesima centara moći“, rekao je on, dok Prvanović kaže da se ne slaže sa politikom i strategijom malih pobeda.

„Postoji milion negitivnih posledica koje treba promeniti, treba gađati uzrok i promeniti ono što treba da se promeni, a uzrok skoro svih problema je Aleksandar Vučić. Dokle god on bude na vlasti mi ćemo imati ovaj užas što se tiče svega, to je ono gde treba odgušiti slivnik da bi sve đubre otišlo“, zaključio je Slobodan Prvanović.

Komentari

Vaš komentar