Gosti N1: Lokalni moćnici opstaju zahvaljujući SNS, svi znamo ko je Palma

Vesti 28. apr 202111:25 > 11:44 26 komentara

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je u Novom danu N1 da pojedine političare na lokalu moćnima čini pripadnost vladajućoj pariji, jer je SNS stranka koja od pada Slobodana Miloševića drži najveći deo lokalnih samouprava i da toliku vlast nije imao ni sam Milošević na vrhuncu moći 1990. godine. Urednica Jugpresa Ljiljana Stojanović smatra da je najveći problem što nema opozicije i da je situacija na lokalu još gora. Novinarka Radija Slobodna Evropa Novka Ilić navodi primer pragmatičnosti predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića kome je ovo već peti mandat i koji ako nešto obeća, a ne ispuni, to bi svi znali.

Povezane vesti:

„Shvatio je šta je najvažnije, on je u svako selo doneo vodu, kanalizaciju, na Zlatiboru se gradi, Čajetina je mala sredina, on zna ako bi nešto obećao, a da ne ispuni, nema više popravnog, svi bi to znali. On je čovek odatle, voli taj kraj, nije izašao iz šinjela Arkana kao neki. On je pristojan čovek, nema ekstremnog ponašanja. Kažu da je dozvolio neplansku gradnju, ali je evidentno da je Čajetina uređena opština, Zlatibor posebno“, rekla je Novka Ilić i dodala da nisu svi srećni kako Zlatibor sada izgleda, ali da se mnogo urbanizovao.

Kaže da se odnos Stamatovića prema republičkoj vlasti promenio iako on tvrdi da nije.

„Kada je otvorena gondola na Zlatiboru, Vučić je obećao sredstva za Čajetinu i stiglo je oko 120 miliona evra. Kada su pitali Stamatovića šta je on sada, on je rekao da je opozicija republičkoj vlasti i da ga niko ne može kupiti“, navodi Ilić.

Ljiljana Stojanović kaže da više predsednika opština koji su na tim funkcijama već duže vreme na jugu Srbije opstaju na vlasti zbog nepostojanja opozicije.

„To je suštinski problem, kad postoji opozicija, imate kontrolore vlasti, čak i ako nisu dovoljno snažni. Ako ima jake opozicije, vlast ne sme javne resurse da koristi kao svoje. Ja znam neke grupe građana koji su pokušavali da uspostave kontakt sa Beogradom, da se kandiduju na lokalnim izborima, ali se ništa nije desilo. Imali su izbor da ‘nestanu’ ili da im se pridruže pa da amortizuju štetu koju pravi vlast“, kaže Stojanović.

Gruhonjić kaže da su mnogi od lokalnih šerifa bez obzira na skandale koji su pravili opstajali na vlasti i da im je to omogućeno jer Aleksandar Vučić „ne da svoje ljude“.

„To je princip kojeg se on drži. Drugi problem je što se opozicija slabo bavi lokalom. Građani su uplašeni, jer SNS drži sve konce u svojim rukama, ima celu mrežu, zapošljava, otpušta, daje građevinske dozvole. Nema utočišta, institucije su zarobljene i u službi su vlasti i poverenika SNS koje su sive eminencije u gradovima i opštinama kojima se klanjaju. Imamo partiju koja je organizovana kao mafijaška organizacija, a opozicija sa druge strane ne radi na terenu. Novi Sad je bio prvi na udaru Srpske napredne stranke 2012. godine, ne razumam da za devet godina nije uloženo truda da se opozicioni lideri mrdnu sa Terazija. Ja to ne razumem, sećam se režima Miloševića i kad je opozicija pobedila na lokalu, shvatili su da moraju da osvajaju opštinu po opštinu, to je bila zasluga Đinđića koji je imao energiju da pronađe ljude koji dele njegove vrednosti“, kazao je Gruhonjić.

N1

O slučaju Dragana Markovića Palme, Gruhonjić kaže da ga ne zanima on, već žrtve.

„Ne bih voleo da neko trguje patnjom žrtava, svi bi trebalo malo više da povedu računa jer je reč o verovatno maloletnim žrtvama. Znamo ko je Palma, on je produkt ratnog profiterstva, bio je blizak sa Arkanom.

Zanima ma kako će žrtve biti zaštićene, znamo kako su stigmi izložene žene koje su zlostavljane, prema njima se moramo odnosti sa pažnjom“, rekao je Gruhonjić dok Ljiljana Stojanović kaže da će se Palme vladajuća struktura možda i odreći, a o slučaju Milutina Jeličića Jutke kaže da je on samo „balon“.

„On nije mogao sam da izdaje te dozvole, javnost se zamajava da se ne bi tražila suština, možda je i u slučaju Palme isto to u pitanju, ali Palma nije jedini i o tome bi moralo da se govori. Skoro u svakom gradu ima takvih primera. Zaštita žrtava je ključni problem jer je Srbija duboko patrijahalno društvo, ženama se spočitava da su na pozicije došle na sumnjiv način“, rekla je Stojanović.

Novka Ilić je saglasna da sa mišljenjem da će Marković biti „pušten niz vodu“.

„Godinama smo svi gledali sta radi Palma i smejali smo se. Ni mediji nisu mnogo obraćali pažnju, sada je došao taj trenutak, čini mi se da će Palma biti pušten niz vodu, sada je sve na tužilaštvu“, zaključila je Ilić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare