Gosti N1: Loš dokument iz EP, dogovor ili presipanje iz šupljeg u prazno i dalje

Vesti 09. sep 202111:07 > 14:3732 komentara

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kaže za N1 da je dugoočekivani predlog nacrta sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovim, koji je izrađen od strane evroparlamentaraca, dokument koji sadrži obilje opštih mesta i da je nedovoljno upotrebljiv. "Ne možete da se ne složite, ali ne možemo ni da stavimo potpis, ne nudi se nijedno rešenje, očekivao sam konkretniji dokument, mora da ima jasne mehanizme", rekao je Grbović. Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan navodi da na dokumentu stoji potpis Dačića i da je to prvi dokument o kojima vlast govori o problemima koje imamo svih ovih godina. "To je dobra osnova, imamo priznanje, hajda da sednemo sada kada imamo jedan papir, da probamo da imamo jedan stav. Imamo konkretan dokument i treba da damo odgovor", navodi on.

Movsesijan kaže da treba ozbiljno nastupiti pred građanima i dati im nadu.

„Nije realno da danas sednemo za sto, ali je do nas. Hajde da spustimo tenzije, da pokušamo sve da sublimiramo, onda imamo i veću pregovaračku snagu. Jesu ovo opšta mesta, ovo je polazna tačka. Nije Evropski parlament kriv, živimo u katastrofalnom društvu, sve više ljudi ima osećaj nesigurnosti, buja nacionalazam. Moramo da damo nadu narodu, hoćemo da promenimo ovaj nakaradni sistem“, ocenjuje lider Nove stranke.

Povezane vesti:

Grbović kaže da treba komunicirati sa drugima i učestvovati do kraja.

„Poslaćemo amandmane, i prošli put smo dali predlog rešenja, koja su realna i imaju uporište. Nama nije problem da ponovo pošaljemo dokument. Nije ključno da li ce opozicija nastupiti jedinstveno, svi znamo šta su problemi, rešenja se stilski razlikuju. Dobili smo loš dokument, to treba konstatovati, sve što piše je tačno, dobro su detektovani problemi, ali ovakav dokument dolazi na kraju, a na kraju moraju da budu konkretne stvari, treći papir istog nivoa konkretnosti, treba da postoje rešenja. Doneli su ga predstavnici EP sa Dačićem, sa 7 dana zakašnjenja. Dačić nije damo kofasilitator, on je predsednik stranke u vlasti. Ono što ne valja – ne valja, ne želimo da budemo destuktivni, ali moramo da kažemo kako stvari stoje“, ocenjuje Grbović.

Movsesijan kaže da ako hoćemo modernu Srbiju, moramo moderno i da se ponašamo.

„Evroparlamentarci su zadali neke tačke u kojima se detektuju problemi u izbornom procesu, sada je na vlastima. Ovo nije krah pregovora, politika je beskonačna biciklistička trka, neko nosi žutu majicu, neće se zaustaviti planeta. Pokušavam da sednemo i pričamo, a ne da dajemo izjave preko medija – ako se ne priča verovatno će doći do nesporazuma, da sklonimo zakulisne radnje. Pozivamo na dijalog, a ne možemo da napravimo dijalog u opoziciji. Opozicija ne želi da ima neki veliki dijalog sa Aleksandrom Vučićem, pitanje šta ćemo da radimo dalje – da li ćemo i dalje da presipamo iz šupljeg u prazno ili ćemo da dogovorimo nešto. Izdejstvovali smo papir, možemo da kukamo, ali ovo je realnost. Ne očekuje se od EU da rešava naše probleme, ja znam šta rade Orlić, Vučić i Dačić, ali imali smo mi i Miloševića“, kazao je Movsesijan.

Grbović kaže da je pitanje da li postoji politička volja, ali da se ona ne očitava u opoziciji, vec kroz vlast.

„Ako ima volje, ima i načina. Juče smo od Orlića čuli da neće prihvatiti dokument, ja se kladim da hoće. Aleksandar Vučić će da kaže ‘iako je loš, mi ćemo potpisati’, čin Orlića ima svrhu da se napravi pritisak na Evropski parlament da kada dođu naši predlozi da ih ne prihvate. Nalazimo se na terenu političke volje vlasti i kofasilitatora, ali ja tu volju nisam video. Nismo blizu kraja ili kraha zbog opozicije, mi nismo idelani, ali za ovo ne snosimo odgovornost“, istakao je Grbović.

Movsesijan kao lider partije kaže da na televizijama sa nacionalnim frekvencijama nikada nije gostovao.

„Hepi i Pink smo nekako sami odgurnuli, zbog skaradnih emisija, sa RTS se malo popravila slika. Pozivam ljude da malo srede svoje misli, moramo da napravimo modernu Srbiju – znamo šta treba da radimo, pričali smo sa građanima, išli po Srbiji“, rekao je Movsesijan.

Gosti N1 su se osvrnuli i na pitanje bojkota. Grbović smatra da on nije rešenje u ovom trenutku i pita se šta bi bio novi cilj bojkota, dok Movsesijan kaže da je bojkot kampanja vrlo zahtevna i da nije siguran da opozicija u stanju da je „izgura“.

Komentari

Vaš komentar