Gosti N1: Najjači zabeležen zemljotres u Hrvatskoj

Vesti 29. dec 202018:02 0 komentara
Zemljotres Petrinja
N1 Zagreb

Seizmolog Mlađen Jovanović i geofizičar Ana Mladenović ocenili su u Danu uživo da je današnji zemljotres najjači koji je ikada zabeležen u Hrvatskoj, kao i da će najverovatnije uslediti talas manjih udara u sledećim mesecima.

„Područje koje je pogodio zemljotres je južna periferija Panonskog basena, i to je jedna od aktivnijih seizmičkih oblasti u Evropi. Ako posmatramo oblast Hrvatske, aktivnija je oblast uz primorje, aktivnija je Dalmacija, od Dubrovnika do Splita. Ali, svakako da i ova zona, središnja Hrvatska je veoma aktivna, to možemo da vidimo poslednjih meseci. Imali smo nedavno zemljotres u Zagrebu, pa onda još jedan blizu. Ovaj zemljotres od 6,4 je najjači izmereni zemljotres u Hrvatskoj“, naveo je Jovanović.

On je dodao da su trusna područja u Evropi vezana za južnu Evropu, Tursku, Grčku i Jadran.

„To što se mi ne sećamo jačih zemljotresa, to nije neki parametar. Čovek relativno kratko pamti. Recimo, oni u Banjaluci se živo sećaju zemljotresa iz 1969. godine, razaranja i štete. Ne smemo zaboraviti ni zemljotres u Skoplju 1963. godine, koji je imao manju magnitudu od 6,1 ali je odneo više života“, kaže on.

Prema njegovim rečima, na području Hrvatske se zemljotresi registruju od 1909. godine, i do sada nije zabeležen nijedan jači od današnjeg.

Mladenović ukazuje na to kada je kod zemljotresa dubina manja, onda je razorna moć veća, zbog toga što je mesto gde se oslobađa energija bliže površini zemlje.

„Kada je dubina zemljotresa veća, onda on može da se oseti na mnogo većem području, ali je njegova razorna moć manja. Mesto na kome se dešava zemljotres je mesto na kome se dešava kretanje po rasedu, mesto koji ga generiše, i mesto gde se oslobađa energije. Zemljotres zapravo predstavlja oslobađa energiju tokom aktiviranja raseda“, pojašnjava ona.

Jovanović navodi da ne možemo da predvidimo da li je ovo bio najjači udar, ali ističe da bi trebalo da uslede slabiji, takozvani „udari relaksacije“.

Mladenović kaže da smirivanje tla može trajati dugo, kao i da može da se očekuje da će nakon ovog mesecima trajti serija slabijih zemljotresa

„Trebali bi smo da očekujemo slabije udare od ovog, nikako jači“, smatra ona.

Što se tiče Srbije, najaktivnija područja su Šumadija i Kopaonik, ali se u našoj zemlji ne trebaju očekivati jači zemljotresi od magnitude 5,9.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!