Gosti N1: Nakon posete Vučića Briselu očekuje se primena dogovora u praksi

Vesti 27. apr 202110:46 > 13:00 25 komentara

Dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević i Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike ocenili su u Novom danu da je realno očekivanje nakon Vučićeve posete Briselu da u Srbiji počne da se radi na vladavini prava, slobodi medija i usklađivanju spoljne politike sa politikom EU. "Nemoguće je pomisliti da se nakon Vučićeve posete Briselu neće poraditi na vladavini prava i na pravosuđu. To ne očekuje samo Evropska unija, to očekuju i građani Srbije. Mislim da će tu nešto opipljivo morati da se uradi. Takođe, očekuje se u junu da se neko poglavlje otvori", rekao je Blagojević. "EU neće imati poverenja u države zapadnog Balkana koje nisu funkcionalne demokratije i u kojima nema slobode medija", naglasio je Majstorović.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zvaničnicima EU prethodna dva dana u Briselu. Glavne teme bile su dijalog Beograda i Prištine, regionalni odnosi, reforme u oblasti vladavine prava i veliki infrastrukturni projekti.

Povezane vesti

„Mislim da je bila uspešna poseta koja je ozbiljno razjasnila neke stvari. Drugo, i sa strane Srbije i Evropske unije su postavljene polazne tačke oko kojih neće više biti neke velike rasprave. Ono što mi je bilo iznenađujuće je da je Borelj naglasio tri stvari koje su bit, odnosno ključ, reforme vladavine prava, dijalog i nagodba odnosno kompromis koji će otvoriti put stvaranju mira i pomirenja na zapadnom Balkanu, a to je taj konačni sporazum o Kosovu.“, rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, „malo više je izvučeno u prvi plan insistiranje da Srbija mora da usaglasi svoju spoljnu bezbednosnu politiku sa politikom Evropske unije“.

Majstorović je naveo da Srbija „nije dobila uopšte težak zadatak ukoliko postoji jasna izražena politička namera da se te teške reforme primene u praksi“.

„Mi kada čujemo ovakve vesti iz Brisela ne možemo biti iznenađeni, to su sugestije ili uslovi prema kojima se meri uspeh Srbije od samog početka pregovora“, kaže on i slaže se sa ocenom da je Vučićeva poseta Briselu bila uspešna.

„Kovid je obelodanio ono što je svima bilo jasno. U trenutku kada se EU povukla u sebe i zabavila  svojim poslovima, ovaj region je postao privlačan trećim zemljama. Ova poseta je u stvari imala funkciju da se ‘restartuje’ proces proširenja, i očigledno je da postoji nova iskra energije za prihvatanjem strateškog značaja proširenja i integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju“, rekao je Majstorović.

On ocenjuje da će taj proces „biti po pravilima“, odnosno da će se „zahtevati instinski rezultati“.

„EU neće imati poverenja u države zapadnog Balkana koje nisu funkcionalne demokratije i u kojima nema slobode medija“, naglasio je on.

Majstorović je kazao da zbog toga ovu posetu Vučića treba posmatrati u strateškom kontekstu.

„Evropska unija je napokon shvatila da mora izađe sa konkretnim predlozima, sa konkretnim sredstvima da se podrže panevropski projekti. Time što će se graditi ova brza pruga, to neće značiti samo građanima Srbije, to je deo panevropskog koridora kojim će roba iz EU odlaziti ka Turskoj i Grčkoj“, ukazao je on.

Blagojević: Rad na vladavini prava i pravosuđu očekuju i građani Srbije

Blagojević je ponovio da će Evropska unija insistirati na sprovođenju vladavine prava, slobodi medija i usklađivanju spoljne politike Srbije kao i da će nakon toga članstvo u u Uniji biti bliže.

Podsetio je da je Borel poručio da će brza pruga do Severne Makedonije biti projekat u kome će narod konkretno videti šta Evropska unija nudi.

„To če i biti nešto konkretno šta Evropska unija nudi. Što se tiče unutrašnje politike, nemoguće je pomisliti da se nakon Vučićeve posete Briselu neće poraditi na vladavini prava i na pravosuđu. To ne očekuje samo Evropska unija, to očekuju i građani Srbije. Mislim da će tu nešto opipljivo morati da se uradi. Takođe, očekuje se u junu da se neko poglavlje otvori“, rekao je Blagojević.

U kontekstu spoljne politike naše zemlje, Majstorović je naveo da je „za Srbiju veoma važan maj, kada će biti predstavljen non pejper o vladavini prava, na osnovu koga će oni u junu odlučivati da li će međuvladina konferencija biti suštinska, u smislu otvaranja nekakvog klastera, ili će to biti protokolaran sastanak“.

„Dok ne vidimo rezultate u realnom životu, postoji veoma veliki prostor za skepticizam, u smislu otvaranja bilo čega“, naglasio je Majstorović.

Govoreći o non pejperu o Kosovu, Blagojević je rekao da Aljbin Kurti u pojedinim zemljama EU ima etiketu „levičarskog šoviniste“.

„Ako je on došao na vlast sa obećanjima da sa Srbijom nema šta da pregovara, sem da Srbija prizna nezavisnost Kosova, onda je vrlo teško zamisliti da može doći do bilo kakvog dogovora. Ali, i sam njegov dolazak u Brisel, i osvešćivanje, govori da se suočio sa ‘praktičnom politikom’, odnosno šta može da uradi u praksi. Tako da verujem da Albanci na Kosovu bez podrške Amerikanaca neće ništa uraditi, i to će na kraju prevagnuti. Kurti je poslednji put pao sa vlasti kada nije poslušao Amerikance. Kurti neće samo morati, već će i hteti da prihvati neke stvari koje sće mu biti ponuđene, ali će krenuti sa pregovaračkih pozicija koje su maksimalističke“, zaključio je Blagojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare