Gosti N1: Nemamo čarobni štapić da odagna koronu, SZO mora da „svira kraj“

Vesti 22. maj 202111:35 > 11:44 6 komentara

Profesor farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Radan Stojanović i epidemiolog dr Predrag Đurić govorili su u Novom danu o tome nazire li se kraj pandemije koronavirusa. Đurić kaže da se "zna ko svira kraj". "Svira SZO, koja je svirala i početak. SZO je još uvek globalni sudija koji proglašava epidemiju i njen kraj, konstatno slušamo da je kraj jako daleko, da se ne smemo opustiti i da je ovo jedan predah koji se na globalnom nivou dešava", kaže Đurić. Stojanović dodaje da "vidi želju da odsviramo kraj koroni", ali da ta želja "ne bi trebalo da zamagli naš um".

Stojanović kaže da, kad pogleda okruženje, može reći da vidi jedan novi svet koji je doživeo velike promene.

„Promene idu u sferi medicine, tu vidimo veliki napredak, lepo bi bilo da se to nas ne tiče i da možemo da gledamo sa strane, ali mi smo deo tih promena. Vidim želju da se to što pre završi, da odsviramo kraj koroni, ta želja ipak ne bi trebalo da zamagli naš um. Mislim da je trenutno prema zvaničnim podacima negde 25 odsto naših građana vakcinisano. To je ipak mala cifra da bi krenule fanfare, mislim da bi trube bile prikladnije da sviraju ‘svi u napad’ protiv korone“, kaže on.

Đurić kaže da se „zna ko svira kraj“.

„Svira SZO, koja je svirala i početak. SZO je još uvek globalni sudija koji proglašava epidemiju i njen kraj, konstatno slušamo da je kraj jako daleko, da se ne smemo opustiti i da je ovo jedan predah koji se na globalnom nivou dešava“, kaže Đurić.

Predrag Đurić
N1

Dodaje da smo „sličnu situaciju viđali i pre godinu dana“.

„Kada je na pragu neka letnja turistička sezona, da je većina zemalja popustila mere, a onda smo videli nažalost u julu, avgustu, jedan neočekivani talas koji se tada javio“, kaže on.

Kao što na globalnom nivou SZO jeste ta koja svira početak i kraj pandemije, kaže on, tako su na lokalnom nivou to stručnjaci.

„Ja nisam čuo nijednog stručnjaka da je nagovestio neki kraj, mi to slušamo od političara. Stručnjaci stalno apeluju na oprez, taj 21. jun nije postavio nijedan stručnjak“, kaže Đurić.

Stojanović kaže, govoreći o vakcinama, da „u stvari ne znamo koliko dugo traje imunitet“.

„Ali ono što sigurno znamo je da vakcine štite od obolevanja i od teške kliničke slike“, kaže on.

Istakao je da „savete možemo davati samo na osnovu čvrstih dokaza“.

Radan Stojanović
N1

Dodao je da smo pandemiju dočekali nespremni, kad su antivirusni lekovi u pitanju.

„U rafovima apoteka, ti rafovi su izgledali slično kao rafovi u samoposlugama devedesetih. Takva je situacija bila i sa antivirusnim lekovima, nismo dobro dočekali. Mogli smo da radimo prenamenu nekih lekova, starih antivirusnih lekova. Nemamo lekove odobrene specijalno za kovid-19, prva stvar je prenamena, a drugi pristup je razvoj potpuno novih antivirusnih lekova. Vrlo je teško i komplikovano napraviti nov lek, mnoge supstance se sada ispituju“, kaže on.

Ističe da „ove i sledeće godine neće biti novog leka za kovid-19“.

„Nemamo čarobni štapić koji će nama odagnati koronu i sve brige vezane za nju“, ističe Stojanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare