Gosti N1: Nova Vlada Srbije je već dezavuisana i služi za kupovinu vremena

Vesti 24. okt 202210:41 8 komentara
N1

Nova Vlada Srbije je „kupovina vremena“ u situaciji kada zbog rata u Ukrajini Srbija mora da se opredeli, kaže profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković. Pavle Dimitrijević iz Crte kaže da je posle izbora 2020. postojala još jasnija većina, pa se opet čekalo oko 90 dana na formiranje vlade.

Pročitajte još:

„Reč je o izigravanju institucija, političkom inženjeringu i dodatnom urušavanju demokratije u Srbiji“, rekao je Dimitrijević u Novom danu na N1.

Na pitanje zašto se u nedelju, kada je Srpska napredna stranka otkrila imena kandidata za ministre, nije čulo ime Zorane Mihajlović, Dimitrijević kaže – to zna onaj koji joj ime nije izgovorio.

Kometarišući to što je vladi ograničen mandat, ocenjuje da su kadrovska rešenja „mazanje očiju“, dok prolaze „bitne stvari koje se u zemlji dešavaju“ prolaze „ispod radara“.

„Pitanje koje nam je nametnuto, da li je u već dezavuisanoj vladi ovo ili ono ime, to nam je dato da se bavimo a druge stvari nećemo primetiti“, rekao je on.

Upitan o navodima da će Aleksandar Vulin biti imenovan na čelo BIA, Stojiljković kaže da bi to bilo pomeranje „trbuhozborca na poziciju koja je operativna i jako važna“.

Ministarstva sile u Srbiji su primer kako ne morate da budete komptentni, ali morate da budete lojalni, dodao je on.

Kazao je da je vlast „pumpala prorusko i prokinesko raspoloženje“ i stvarala lažnu sliku da su te zemlje najviše pomagale Srbiji, i da će trebati dugo vremena da se to promeni.

Prema njegovim rečima, izgleda da su iz vlade ispali samo oni koji su bili prepoznati u javnosti kao proruska ili prozapadna strana, mada Ivica Dačić i SPS imaju imidž nekoga ko je sklon Rusiji.

„Imam osećaj da čekamo da se nešto izmeni, da padnu tenzije Rusije sa jedne i EU i SAD sa druge strane“, rekao je Stojiljković.

Nma pitanje da li vidi Ivicu Dačića kao nekog ko će u ime Srbije uvoditi sankcije Rusiji, Dimitrijević kaže da će to zavisiti od onoga što uradi vlada, ali da je veliko pitanje da li će se ključne odluke uopšte donositi u vladi.

Kako je kazao, priča oko formiranja Vlade Srbije suviše dugo traje, a ta institucija je izgubila pravu moć, kao i skupština.

„Onda naravno da nam ostaje samo da pričamo ko će potpisati neki dokument“, rekao je Dimitrijević.

Komentari (8)

Vidi sve komentare