Gosti N1 o dijalogu vlasti i opozicije: Da li su mediji jedino bitno pitanje

Vesti 10. jul 202111:42 > 14:01 49 komentara

Novinar Zoran Panović smatra da predstavnici medija treba da dođu na sastanak u okviru dijaloga vlasti i opozicije, dok politikolog Cvijetin Milivojević tvrdi da će priča o medijima biti “završena” u drugom koloseku dijaloga, koji se vodi bez posrednika iz Evropskog parlamenta.

Povezane vesti:

“Ja mislim da su mediji jedino bitno pitanje oko kojih se vlast i opozicija spore”, rekao je Panović u Novom danu na N1.

Panović, koji je i član Upravnog odbora RTS-a, kaže da nema uticaj na uređivačku politiku te kuće i da smatra da nema dovoljno opozicije i kritičkog mišljenja na javnom servisu.

Na pitanje da li predstavnici RTS-a treba da prisustvuju međustranačkom dijalogu, odgovara da “treba da budu predstavnici svih medija”, jer su “mediji jedini problem”.

Cvijetin Milivojević smatra da je priča o medijima “započeta i biće završena na onom prvom koloseku dijaloga, ako bude ikakvih ustupaka”, misleći na razgovore bez posrednika iz EP.

“Očigledno da se onaj dijalog koji se vodi pod posredovanjem predsednika republike ima veću težinu, barem iz ugla vlasti”, rekao je on.

Milivojević naglašava da, ako vlast bude pravila bilo kakve ustupke, to će najvećim delom biti ono što je dogovoreno bez posrednika.

Dodaje da su u tom dijalogu predstavnici javnih servisa dostavili planove o tome kako vide izveštavanje nakon dogovora oko izbornih uslova, i da se RTS u planu bavi jedino time hoće li i koliko opozicija biti zastupljena.

“U tom planu je neko u ime RTS-a dozvolio sebi pravo da napravi selekciju ko može od političkih stranaka i lidera da ide na televiziju”, tvrdi Milivojević.

Navodi da u dokumentu, za koji kaže da ga je pročitao, stoji da su “relevantna politička istraživanja rejtinga” jedini kriterijum za to ko će i koliko biti zastupljen.

Međutim, kaže da se relevantnim smatraju istraživanja koja predstavlja Ipsos, za koji kaže da “radi sa Srpskom naprednom strankom”.

“RTS ni na jednom jedinom mestu ne kani da promeni išta o izveštavanju o životu”, rekao je Milivojević.

Međutim, on odbacuje ocenu da su mediji jedina bitna tema dijaloga, navodeći kao primer zahtev stranaka opozicije da se razdvoje različiti nivoi izbora.

Panović kaže da merenja pokazuju da opozicione partije imaju male rejtinge, ali i da je negativno raspoloženje prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću mnogo veće.

“Očigledno postoji problem artikulacije koji se ne može drugačije nego organizaciono srediti”, smatra on.

Dodaje da samo SNS može da kontroliše izbore na svim biračkim mestima, ali opozicija verovatno ima kapacitet za kontrolu održavanja izbora u Beogradu.

Dodaje da predsednički i beogradski izbori moraju da se održe po zakonu, ali parlamentarni izbori ne moraju, sa čim se Milivojević nije složio, navodeći da poslanički izbori moraju da se održe zbog pritiska spolja.

Na pitanje da li opozicija ima šanse ako izađe na izbore, Milivojević odgovara potvrdno.

“Nije lako Vučiću, on je pritisnut, postoji nalog da mora izaći u korak zahtevima opozicije”, smatra on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare